Tesztek

Gorillapod formájú kamera, fényképezőgép, fotó állvány – Teszt (tripod, monopod)

A gorillapod egy három lábú állvány mely sok kis gömbcsuklóból áll. Ennek köszönhetően bármilyen formára rá tud kapaszkodni amihez elég hosszúak a lábai. A golyókat gumírozott gyűrű övezi ami növeli a tapadását a felületen. Korláton, fa ágon, oszlopokon kitűnően kapaszkodik, de nagy hasznát vesszük akkor is ha a felület egyenletlen és a lábat akár 3 szintben erősen eltérő felületre kell tenni.

Két fajta méretben kapható, 17 cm és 26 cm, a nagyobb természetesen jóval több súlyt bír el. A nagyobbnak a gömbcsuklói is háromszor nagyobbak így mindenképp masszívabb hatást kelt. A hirdetésekben jellemzően 300 gramm van megadva a kicsi és 1200 gramm a nagy teherbírásának. A kisebb pont megfelelő a kompakt gépeknek, a nagy elbírja a komolyabb kompakt gépeket is. A professzionális DSLR gépekre már sajnos nem ajánlom a nagy objektív és a vaku miatt. Sok gyár gyártja Kínában ezért kisebb nagyobb méret és forma eltérések lehetnek, illetve nagy eltérés lehet a teherbírásban attól függően hogy a gömb csuklók mennyire szorosak. Láttam már kicsiben is olyat ami épp csak elbírta a 300 grammos kompakt gépet és olyat is ami 1 kilót is elbírt. A nagy a 600-800 grammos gépeket gond nélkül bírja, az 1200 gramm az a felső határ, sokkal többet nem bír el. Egy szorosabb darabhoz nagy szerencse kell, ha lehet érdemes megnézni és válogatni köztük.

A csatlakozója gyors záras, a csavar egy kis talppal egy retesz oldásával könnyen levehető és a fényképező gére, kamerára rögzíthet majd egy mozdulattal visszapattintható az állványra. A csavar a kompakt gépeknél bevált és elterjedt méretű. A nagyobb kompakt gépeken is ezt használják. A DSLR gépeken nagyobb méretű, egynémely nagy állványhoz adják is.
Létezik tapadókorongos verziója is, ami csak egy lábú (monopod). Üvegre vagy nagyon sima felületre lehet feltenni. Jellemzően ablakra megfigyelő kamerának vagy autó szélvédőre az út/baleset rögzítésére lehet felhasználni. Tapadása jó, de nem szabad teljesen kinyújtott állapotban használni mert a kamera súlya a nagy erőkar miatt letépheti az állványt az üvegről. A legérdekesebb megoldást egy motorosnál láttam aki a sima tankra fogatta fel hogy kamerázza az utat. Még egy rögzítő madzag sem volt rakta ha elengedne. Én azért erre nem merném rábízni a kamerámat. Az összes tapadókorongos megoldásnak a hátránya hogy előbb utóbb a tapadókorong kitépi magát a befogó műanyagból.
Az eredeti Gorillapodot a Yobi gyártja, sajnos nem volt szerencsém hozzá. Valószínűleg jobb minőségű és nagyobb teherbírású, cserébe háromszor annyiba kerül.
A gorillapodot olcsó ára, jó minősége és ötletes megoldása miatt a fentieket figyelembe vételével mindenkinek ajánlom!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére