Tesztek

Mini vezeték nélküli router és WIFI kártya – Teszt (Wireless Access Point, AP, USB)

 

A következő eszköz két funkcióval is rendelkezik. Egyrészt WIFI kártya hiányában az eszközt az USB portra csatlakoztatva számítógépünk WIFI kártyát kap melynek segítségével rá tudunk csatlakozni vezeték nélküli hálózatra. Másik funkciója hogy egy szabad hálózati kábelhez csatlakoztatva WIFI routerként működik, vagyis vezeték nélküli hálózatot varázsol a vezetékesből így több eszközzel is rá tudunk kapcsolódni a netre.

Tipikus felhasználás amikor szállodákba, panziókba nincs WIFI csak kábeles net elérés vagy ha a WIFI-t jelszóval védett, de akkor is jól jön ha az UTP kábel nem elég hosszú de mi szeretnénk az erkélyen is netezni. Ezzel a kis routerrel másodpercek alatt minden eszközünk fent lehet a hálózaton anélkül hogy a szálloda beállításait kellene böngésznünk és alkalmanként minden készülékünket külön beállítanunk. Nekem ez utóbbi megoldás miatt tetszett meg.

Mérete nagyon kicsi: 72 x 23 x 15 mm amihez 175 mm USB kábel tartozik még, utazáshoz ideális, elfér bárhol. Tápellátásáról egy USB csatlakozó gondoskodik melyet a laptop egy szabad portjára lehet bedugni. Ekkor AP (Access Point) módban csak áramot vesz fel a számítógépről. Ha a laptop kikapcsolt állapotában is használni akarjuk, akkor érdemes USB fali csatlakozóba dugni és akkor teljesen függetleníteni tudjuk mindentől. A beállítása pár perc, a hozzá adott dokumentáció épp csak a legszükségesebb információkat tartalmazza.

Első körben állítsuk át a jelszót, vagy legalább írjuk fel mert nincs kellemetlenebb mint amikor a leírást otthon hagyva nem tudjuk használni a készüléket. Érdemes még otthon minden eszköznél megcsinálni a kapcsolatot.
Sajnos én pont így jártam, próbáltam letölteni a netről az elflelejtett jelszót de már magát a készüléket is nehezen lehetett megtalálni. Nincs márkája, típusa is elég általános (AP07) és a nagy nehezen talált leírásból valamiért pont kimaradt a jelszó-t tartalmazó rész. Ha elfelejtjük a jelszót, könnyen visszaállíthatjuk a gyárit ezért ne felejtsük otthon a dokumentációját. (akár a telefonba befényképezve)

A gyári jelszó nálam a következő volt: 1234 1234 55555. Feltehetően minden szériának más a jelszava.

Még egy fontos tulajdonságot említenék meg, ami a vezeték nélküli routereknél elengedhetetlen, a  a hatótávolság. Mivel nincs külső antennája (és az áramforrása is megelégszik 500mA-el) így a hatótávja természetesen kisebb mint az otthoni, 2-3 antennás routerünkké. Ha a kapcsolódó eszköz és a router egy helyiségben van, a jel maximumon van, de amint egy fal mögé megyünk azonnal leesik a minimumra de még használható erejű marad. Ott ahol a sima router még gyenge jelet produkál, a fenti eszköz már nem használható. De nem is az a célunk hogy nagy távolságra osszuk meg e netet így teljesen elfogadható a jel erőssége. Maximális jel esetén a sebessége nem marad el az asztali routerétől.
WIFI kártyaként keveset használtam, de úgy is rendben működött. Automatikusan telepíti az eszköz, az eszközkezelőben “802.11 USB Wireless LAN Card” néven jelenik meg.

Nem volt csalódás ez a kis router, praktikus, kicsi és jól használható, szívesen ajánlom mindenkinek!

3 hozzászólás

 1. kárló

  2012-07-05 at 12:23

  Nekem is pont egy ilyen eszközre lenne szükségem. Hol lehet kapni és mennyiért?

 2. Kinai cuccok blog

  2012-07-05 at 14:43

  Itthon nem láttam senkinél hogy forgalmazták volna, külföldről próbáld megrendelni. (ott is nehéz ráakadni)

 3. kbalazs

  2012-07-07 at 18:40

  Kösz a tippet, hamarosan veszek egyet én is.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére