Tesztek

Respro techno kerékpáros maszk és kínai másolatának összehasonlítása – Teszt

 

Sokan ismerik és használják a Respro márkájú maszkokat. Ezek ma a piacon elérhető egyik legjobb és legdrágább maszkok. Természetesen ezt a márkát sem kerülte el a kínai másolóipar, így rendelhetünk egy hasonló maszkot a márkás árának töredékéért.
Nézzük meg mit is tud!

Külsőre szinte teljesen megegyezik, formája, szabása követi a Respro vonalait. Anyagában kissé eltér, de alapvetően finom anyagból készült. A Respro-tól eltérően az áll vonalában van egy kis szellőző, amit hálós anyaggal fedtek le. Ez kimondottan tetszett. A respro-nak ezen a helyen a bal oldalt a típusa (techno) látszik.  A hátsó tépőzár is hasonló a Respro-hoz, formájában, varrásában kicsit egyszerűbb, de a célnak megfelelő. Az orrnál található fém szűkítő is hasonló, ugyanúgy jól is használható. A Respro-n található “R” felirat helyett a “LUCKY BOYA” van. A kínai másolaton a maszkon található rések sokkal kisebbek. A két oldalon található szelepek hasonlóan helyezkednek el, az eredetin a felirata “techno” míg a kínai másolaton a “WTD”. Eddig tehát minden rendben van a maszkkal, nézzük milyen jól használható!

 

Felvéve kényelmes a viselete mindkettőnek. Ami azonnal szembetűnő, hogy a kínai másolat egyáltalán nem akadályozza a légzést. Ez akár jó hír is lehetne, de a rossz sejtésem hamar beigazolódik, ahogy fény felé tartom a szűrőt. A kínai másolaton majdhogynem átlátni, a fény felé tartva rengeteg világosság szűrődik át. Ez egyrészt köszönhető annak hogy a szűrő vastagsága töredéke a Respo-énak, másrészt a szűrő sokkal durvább szövésű.
Ezeknek megfelelően épp csak a port szűri, a mikro részecskéket aligha. A Respro szűrője vastag, sűrű szövésű, a fényt sem engedi át.

filter-respro.jpg

Respro techno maszk szűrője, alig ereszti át a fényt

filter-kinai.jpg

Kínai maszk szűrője, szinte elvakítja a kamerát az átszűrődő fény

A másik lehangoló tulajdonsága a kínai maszknak, hogy a szelep csak a design része, nincs valódi funkciója. A szelepben ugyanaz a vékony szűrő van, mint a maszkba, ki és belégzéskor átmegy rajta a levegő, nem zár egyik irányba sem. Ami tekintve hogy a légzés teljesen szabadon megy a maszkban, nem olyan nagy gond, de jól mutatja a kínai hozzáállást hogy egy pár forintos tételt is képesek kihagyni némi haszonért, és a kinézet sokkal fontosabb mint a funkcionalitás.

respro-es-kinai-maszk-szurok.jpg

Fent a Respro techno maszk szűrő és szelep,
lent pedig a kínai verzió a kamu szelepekkel

respro-es-kinai-maszk-szurok2.jpg

Balra a Respro maszk szűrője, kb. három milliméter vastag,
jobbra a kínai maszk, kevesebb mint egy milliméter

Egyetlen dologra jó a kínai másolat, mivel az eredetinek elég pontos koppintása, ha elszakad az eredeti maszk, akkor a szelepet és a szűrőt áttéve tovább tudjuk használni őket.

Fentiek tekintetében egy tipikus kínai gagyi másolatról van szó, funkcióját tökéletesen nélkülözi.

Hol kaphatóak?

A Respro Techno maszkot a Kálvin térhez közeli Baross utcában található Allez.hu-ban vettem 12500 Ft-ért.
(A Kálvin téri Hugo-sport.hu kerékpár üzletben is kaphatóak Respro maszkok, de technot ott nem láttam)

A kínai másolatot a Banggoodról rendeltem 1500 Ft-ért.

Respro:

Ami tetszett: Szuper rajta minden 🙂

Ami nem tetszett: Kicsit drága

Kínai:

Ami tetszett: Az eredetihez hasonló kialakítás, a plusz szellőző az áll vonalában

Ami nem tetszett: Gyenge szűrő, kamu szelepekkel

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! 🙂

2 hozzászólás

  1. Kolompar Semvolt

    2017-02-07 at 21:11

    Enyémben volt szelep, igaz csak egy egyszerű gumús megoldás, de mükődik

  2. DaM

    2017-05-02 at 16:35

    3M 7500 (szilikon maszk – bőrbarát) vagy 6500 (gumi maszk – ha a bőröd bírja) 10e pénz táján megvan, kényelmesebb szerintem a Respro-nál, többféle szűrője van, 3500-ért aktívszenes, mikroszűrős tányért kapsz hozzá (elsőt tartalmazza a maszk csomagja). Külön légkifújó membránnal ellátott, beszédet is lehetővé teszi valamelyest, nyáron kevésbé izzadsz alá, használható. 1 másodperc alatt le/fel tolható arcra. Csak randa és nagy. Ha valaki nem villogni akar vele, hanem használni szeretné, szerintem besztof.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére