Tesztek

LiitoKala Lii – 402 univerzális akkumulátor töltő – Teszt

Az elmúlt időszakban számos használt laptop akkumulátort szedtem szét, hogy a bennük lévő működőképes 18650-es cellákat hasznosíthassam. Mivel egy átlagos laptop akkujában 6 ilyen cella van, ezekből általában 2 megy tönkre, amitől a laptop számára teljesen használhatatlannak tűnik az akksi. A többi négy 18650-es cella viszont zseblámpába, DIY projektekbe kiválóan alkalmazható, csak kell egy jó töltő, ami képes megállapítani, hogy még menthető/tölthető-e az adott akksi, vagy már nincs sok haszna. A LiitoKala márka nem a legolcsóbb, viszont az egyik legjobb névnek számít a töltők és az akkumulátorok területén. A Lii 402 fantázianevű töltőjük egyszerre négy akkut tud tölteni, így viszonylag gyorsan lehet újratölteni nagyobb mennyiségű AA vagy AAA NiMH, vagy 18350-es, 18490-es vagy 18650-es Li-ion akkut is.

A doboz

Márkázott dobozban érkezett, természetesen bubifóliába burkolva. Mellé egy mini-USB kábelt tettek, ami ugyan nem túl hosszú, nagyjából 30 centis, viszont bírja a töltőhöz szükséges 5V 2A áramot. Töltő sajnos nincs hozzá, így egy izmosabb mobiltöltőt célszerű használnunk.

Kinézet

A töltő kemény fekete ABS műanyagból készült, nem nyöszörög, ha az illesztéseket próbálgatjuk. A negatív pólusok lábai egy csúszkán mozognak, így biztosan szorul mindegyik típus töltés közben. Középen egy MODE gomb van, ennek segítségével választhatunk négy töltős áramerősség közül: 2000mA / 1000mA / 700mA / 500mA áramerősséggel tudjuk a celláinkat táplálni. Értelemszerűen ha négy akksit töltünk egyszerre, akkor csak 500mA áramerősséget kaphat egy-egy akku a 2 Amperes töltőből. (A 18650-es cellákat egyébként se érdemes nagyobb erősséggel tölteni.)

Beüzemelés

Egyszerű bedugod-és-megy rendszerről van szó, kicsit vigyázni kell, hogy pontosan illesszük bele a töltendő akksikat, mert ha kicsúszik a negatív láb a cella alól, akkor fel tudja sérteni a 18650-es műanyag borítását.

Használat

Amikor bedugtuk a töltőt és áram alá kerül, egy gyors villogással jelzi, hogy készen áll a töltésre. A töltendő akkut belehelyezve elkezd kéken villogni az érzékelt akkunak megfelelően: 1.20V NiMH, 3.7V Li-ion, 3.20V Li-Fe vagy 3.85V Li-ion. Ha az akksi nem tölthető, egymás után mind a négy töltöttséget jelző led kigyullad. Ha tölthető és a töltő megtalálta a típusát is, akkor elkezdődik a töltés. Négy kék led jelzi az aktuális töltöttségi szintet 25%-os szintekre bontva, egyszerűen és érhetően jelölve az aktuális kapacitást. A töltő egyébként teszterként és 5V 1A mobiltöltőként is használható: a negyedik töltőállásba helyezve az akkut kiírja, milyen a töltöttségi szintje, valamint egy USB kábelt dugva a kijelölt helyre a telefonunkat is képes tölteni egy 18650-es celláról.

Összegzés

Bár olyan töltőt szerettem volna, ami kijelzi az egyes akksik kapacitását is számokkal, 8 dollárért ezt a kijelző nélküli verziót választottam. Nem bántam meg: nem sípol, nem hevül, teszi a dolgát szépen! A tesztelés funkció pedig nagyon hasznos, amiatt is kifejezetten ajánlom.

Ami tetszett

– Egyszerű felépítés és működés
– Mobiltöltő és akksi tesztelő funkció
– Számos tölthető akksival kompatibilis

Ami nem tetszett

– Külön kell hozzá egy 5V 2A fali töltő, néha egyszerűbb lenne, ha direkt be lehetne dugni a konnektorba.

Hol kapható

Gearbest

AliExpress

Banggood

Ebay

A tesztért köszönet Simor Máténak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

3 hozzászólás

 1. MIx

  2017-12-21 at 20:33

  Ettől sokkal jobb a LiitoKali 500 típus, ami LCD kijelzőn mutatja az értékeket
  feszültság, mAh, belső ellenállás, tesztelés, USB töltő kimenet Li-ion aksikkal stb. Ára 8$ körül, e.bay.

 2. Kinai cuccok blog

  2017-12-21 at 20:36

  @MIx: Igen, arról is készül a teszt!

 3. Pufibá

  2018-01-06 at 17:41

  Zanflare C4 is jó.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére