Okosság

Nem kell Áfát fizetni 42 dollárig, ha Kínából rendelsz! – Okosság

Sokak számára ismert, hogy az EU-n kívülről rendelt termékek esetében 22 Euró (kb. 25 dollár) az értékhatár, mely alatt nem kell Áfát fizetni.
Az utóbbi időben egyre több helyen lehetett olvasni, hogy már nem ezt az értékhatárt veszik figyelembe, hanem kb. 42 dollár felett szabják csak ki az Áfát.
Velem is előfordult, hogy 37 dollár értékű csomagra nem kellett Áfát fizetnem. Így azért, hogy ne csak másodkézből származó információkra kelljen hagyatkozni, megkérdeztem a NAV-ot a fenti dolgokról.

A hivatkozott törvény az alábbi volt:

2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”

A Magyar Közlönya törvény teljes szövege, Vámolási árfolyam

Válaszukban megerősítették, hogy valóban van ez a szabály, melyet alkalmazniuk kell. Így minden olyan esetben, ahol 10 Euró vagy kisebb a kiszabott teher, el kell engedniük!

10 Euró Áfa az 37 Eurós rendelésnek felel meg, ami dollárra átszámolva kb. 43 dollár (árfolyamtól függően)

Így ha biztosra akarunk menni, akkor maximum. 43 dollárig rendeljünk szállítási díjjal együtt!

Fontos,
– A törvény minden esetben alkalmazandó!
– Ha kiszabják az összeget, a törvényre hivatkozva kérni lehet a kiszabott összeg elengedését! (bár hivatalosan ilyen nem fordulhat elő)
– A szállítást végző cég felszámíthatja a szolgáltatásért kiszabott összeget!!! (Ez jelen esetben a postánál 3500 Ft, a DHL-nél 6300 Forint vámügyintézési díjat jelent)
– A törvény Euróban adja meg az értékhatárokat, így az Euró/Dollár árfolyam függvényében ez módosulhat. Nem érdemes kicentizni! (vagy kicentezni :))

A postánál és a DHL-nél a korábbi gyakorlat az volt, hogy ha nem kellett vámot/áfát fizetni, akkor a vámügyintézés díját sem számítják fel. Reméljük ez nem fog változni!

A fentiek figyelembe vételével nyugodtan lehet 42 dollárig rendelni a termékeket! Ha valakitől még is Áfát kérnének, válaszában hivatkozzon a fent idézett törvényre!
Ha valakinek a 43 dolláros rendelésig mégis vámügyintézési díjat kellett fizetnie, kérem jelezze!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

3 hozzászólás

  1. Pingback: 2021-ban megszűnik a 37 Euró alatti küldemények áfamentessége! | Kínai cuccok - Hírek, tesztek, akciók és okosságok

  2. george619

    2019-05-22 at 00:10

    Tegnap kaptam meg posta által vámolt csomagom , melynek értéke a szállítással együtt 40,57 $ volt. Erre 3500 Ft vámolási díjat(Posta szabta ki) és mintegy 2900 Ft ÁFÁT ( vámhatóság szabta ki)kellet fizessek. Akkor ez most szabályos volt? Itt 10 EUR és az alatti teherről írnak a cikkben, hogy azt elengedik. Most hogy van ez ? Ha nem jogos mit tehetek?

  3. Pingback: Kínai cuccot Vám és Áfa mentesen? | Kínai cuccok - Hírek, tesztek, akciók és okosságok

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Most Popular

Elejére