Tesztek

Xiaomi Mi Soundbar – Teszt

Az utóbbi néhány évben hatalmas lendületet kaptak a soundbarok, azaz hangprojektorok eladásai.  Ez a viszonylag kompakt, jól elhelyezhető hangszórótípus manapság az egyik legnépszerűbb módja a TV-k, számítógépek kihangosításának. Másik nagy előnye egy soundbarnak, hogy viszonylag olcsó, néhány ezer forintért is találunk már, de ha a legújabb technológiákhoz és legjobb hangélményhez szeretnénk hozzáférni, akár egy használt autó árát is rákölthetjük egy csúcsmodellre. A mai tesztalanyunk a Xiaomi 33 colos, sztereó hangprojektora, ami a 20-30 ezer forintos árkategóriában mozog.

A doboz

Az eszköz egy hosszú, de keskeny kartondobozban érkezik. Elég puritán a csomagolás, még márkanév sem szerepel rajta, csak egy fogó, a könnyebb szállítás érdekében (nem mintha a soundbarokat erre találták volna ki). A doboz tartalma szerény, az amerikai plugos tápkábelt, egy SPDIF kábelt és néhány csavart találunk benne. Leleményes olvasóink kitalálhatják, hogy a csavarok rögzítésre szolgáknak, a Mi hangprojektor ugyanis  falra szerelhető. Sajnos táviránytót nem kapunk, az eszközt muszáj lesz a tetején található gombokkal vezérelni. Ezzel a lendülettel pedig menjünk is tovább a kinézetre.

Kinézet

A Xiaomi hangprojektora a konkurenciával ellentétben nem unalmas fekete festést kapott, hanem fehér színben tetszeleg a jó minőségű műanyag ház. A velünk szemben lévő oldala pedig világos szürke, mesh borítást kapott. A színvilág a Google Home-ot idézi leginkább.

A portok az eszköz hátoldalán kaptak helyett. Kapunk SPDIF, RCA, AUX és optikai bemenetet, de a HDMI hiányzik. Ezenkívül Bluetoothon keresztül is kapcsolódhatunk a Mi Soundbarra. A különböző inputok között a tetején található gombokkal tudunk váltani, valamint a hangerőszabályzó gombok is itt találhatóak. Az aktív bemenet gombja felett fehér fényt látunk. A projektor alján pedig két gumiláb véd az esetleges csúszkálástól.

Beüzemelés

Rendkívül egyszerű használatba helyezni az eszközt. Mindössze csatlakoztatni kell az áramforráshoz (ismét megjegyzem amerikai csatlakozót kapunk, tehát adapter szükségeltetik), összekötni a kihangosítani kívánt eszközzel a rendelkezésre álló csatlakozókon keresztül, végül pedig a hátoldalán található gombbal bekapcsolni a soundbart.

Használat

Az eszköz használata előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy mégis mit várhatunk tőle. Összesen 8 hangsugárzó található benne, ami zenehallgatásra kiváló, ennek ellenére ez egy sztereó hangprojektor, térhangzásra ne számítsunk ezen az áron. Külön mélynyomót se kapunk hozzá, viszont a basszus így is nagyon rendben van. Sőt, a hangzását a mélytartományok felerősítése jellemzi (ezt equalizer hiányában nem tudjuk megváltoztatni). Emiatt bizonyos stílusokat kifejezetten nagy élmény hallgatni rajta, valamint filmek, TV műsorok során is természetes hatást kölcsönöz a dialógusoknak. De ne értelmetlen puffogásra számítsunk. A többi tartomány is nagyon tisztán, szépen szól, a magas hangok sem karistolnak. Kifejezetten nagy élmény rajta filmeket nézni, magával ragadó élményt biztosít. Igaz itt hiányzik a térhangzás, de a jó sztereó gyakran kárpótol.

Továbbá érdemes jól megválasztani a kapcsolat módját is, hisz a minőségi különbségek itt érezhetőek. A Bluetooth 4.2 például nagyon stabil és gyorsan kapcsolódnak rá a különböző eszközök, igaz ilyenkor a hang érezhetően késik a képhez képest. A hangerő is teljesen rendben van, csúcsra járatva akár házibulikba is megfelelő kellék a Xiaomi soundbar. Ekkora mérettől persze el is várható ez a fajta teljesítmény, de tényleg igencsak hangos tud lenni ez a projektor. És a legjobb, hogy a maximális hangerőn sem torzít zavaróan.

Összegzés

A Xiaomi hangprojektora kitűnő választás lehet TV-k kihangosításához, de BT hangszóróként is tökéletesen működik. Természetesen egy többszörös áron kínált soundbarral, vagy egy 5.1 -es házimozival nem veszi fel a versenyt, sem tisztaságban, sem hangélményben, de mindenképpen impresszív, amit a Xiaomi mérnökei összeraktak. Körülbelül 25000 forintos árával ennél jobban szóló hangszórót nehezen találunk.

Ami tetszett

  • hangzás
  • dizájn

Ami nem tetszett

  • nem kapunk HDMI csatlakozót
  • hiányzik a távirányító

Hol kapható

A GearBestről EU Expressel Áfa és Vám mentesen rendelhető.

GeatBest

Banggood

Aliexpress

Ebay

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére