Tesztek

A klónok támadása – Kugoo S1 elektromos roller, E-Twow klón – Teszt

Úgy tartom, ha egy roller elég jó, akkor legyen egyedi formája, adjon hozzá egy jól hangzó nevet és vezessék be a piacra. A klónok jellemzően messze elmaradnak az eredeti teljesítménye, tartóssága mögött, ezért operálnak a hasonló kinézettel és specifikációval. Ezért is voltam szkeptikus a Kugoo rollerjével kapcsolatban, mert az utolsó csavarig lemásolta az E-Twow nagyszerű rollerét. Egyedül a kijelzőt tette hozzá, bár az is egy tucat kijelző, látszik a kinézetéből, hogy nem is annyira passzol a rollerhez. A szkepticizmusom másik oka az volt, hogy korábban vettem egy másik klónt is és az ára jól tükrözte a várható teljesítményét. Azt 2Drive néven árulják és a 24V-os akkumulátorának köszönhetően a teljesítménye nagyobb súlyhoz kevés.

A doboz

A roller a megszokott dupla kartondobozban érkezett. A külső erősebb barna karton dobozon a Kugoo felirat van, feltehetően a vízállódás miatt teljesen áttekerték széles sárga ragasztószallaggal. A kartondobozban már egy mutatósabb, fekete doboz van, melyen a roller képe, márkája, típusa látható. Bár nem tűnik fontos részletnek a doboz, az ES2 esetében mégis úgy jártam, hogy ritka kivételek egyikeként hamar megszabadultam tőle és utólag derült ki, hogy azon van a roller vezérlőjének verziószáma. Mindig tegyük el a dobozt, könnyebb a terméket szállítani, garanciát érvényesíteni és fontos információk lehetnek rajta (ha mindenképp kidobjuk, legalább fényképezzük le minden oldalát). A dobozban a roller és a töltő található. A töltő csatlakozója európai szabványú, 42V-os, 1.5A-es.

Kinézet

A roller kinézetéről sok szót nem érdemes ejteni, olyan mint az E-Twow. Egyedül a kijelzőjében tér el, ami egy jó ízlést nélkülöző darab, viszont nagyon informatív és nekem ez mindig fontosabb volt. A színek tarkák, a szimbólumok (többnyire) egyértelműek.
A panel egy olcsó LCD, háttértvilágítással, mely napfényben is jól látható. A nagyméretű, színes számok és jelzések könnyedén leolvashatóak. A szokásos sebesség, megtett távolság és akkumulátor kijelzésen kívül mutatja még az aktuális túra hosszát, a sebesség fokozatot, hogy éppen fékezünk-e és azt, hogy a lámpa fel van-e kapcsolva. Extraként megjeleníti, hogy épp mennyi áramot fogyaszt, ami átlagembernek nem túl informatív, de egy mérnöknek olyan, mint a macskának a lézerpointer. Mutatja az akkumulátorok feszültségét is, ami szintén egy olyan érték, amit nehéz hova tenni, pedig fontos, mivel a töltöttség kijelzése gyakorlatilag használhatatlan. Fél akkumulátornál is telinek mutatja. A kijelzőn még található index jel is, mely sosem villan fel, ebből is látszik, hogy egy általános kijelzőről van szó, aminek a kidolgozása hagy kívánni valót maga után.

Az E-Twow-hos hasonló kinézet az előnyöket és a hátrányokat is ügyenesen átvette. A töltő csatlakozó szintén lent található, de legalább nem annyira mint a Xiaomi M365-nél. Az összecsukó mechanizmus is hasonló, kicsi és technikás.

Beüzemelés

A roller kissé merült akkumulátorral érkezett, ez jó az akksinak (kb. 80%-os töltöttséggel kell a LitIon, LiPo akksikat tárolni). A roller töltés után azonnal használható, nincs hozzá alkalmazás, amin lehetne állítani bármit is és korlátozás sincs rá.
A vérgyenge és vicces hangú duda a bal oldali gombbal csalható elő, de inkább ne égessük magunkat vele. A második gomb kapcsolja az aktuális és az összes megtett kilométer kijelzését. A középső gomb hosszú megnyomásával lehet bekapcsolni. A negyedig gomb kapcsolja a lámpát, az ötödik pedig a sebesség fokozatokat.

Használat

A rollert a jobb oldali karral gyorsítjuk, a bal oldalival pedig lassítjuk. Mindkettőre hirtelen reagál, így szokni kell. A fék elég erős, de mivel csak elektromos fék, így meg sem közelíti egy tárcsafék pontosságát és erejét.

A sebességfokozat kb. 17, 23 és 28 km/h között vált, a nagyobb fokozaton a nyomaték is nő. Az erején ledöbbentem, erősebb mint a Xiaomi M365! A megszokott emelkedőn a Xiaomi 18 km/h-val, ez pedig 19-el ment fel! Így pozitív csalódás, hogy az erején bizony nem spóroltak!

A hatótáv a másik, amin gyakran spórolnak a gyártók. Sokszor a megadott akkumulátor kapacitás nem valós, mivel amúgy is nehéz ellenőrizni. Mint tudjuk, a megtehető távolság függ a súlytól, sebesség fokozattól, de még az út minőségétől, hőmérséklettől és a szél irányától is. Így nehéz megítélni, de kicsivel kevesebb, mint az M365, vagy 2016-os E-Twow-é. 95 kilóval 15 kilométert tud teljes gázon, takarékosan 20 felett van. Könnyebb emberrel pedig szerintem a 25 km is elérhető, ami nem rossz érték.

A kormány itt is állítható, felnőtt embernek a legmagasabb fokozat a kényelmes, 180 centi felett is kézre áll. Gyerekek esetében jól jön a kisebb magasság. A legalacsonyabb állásban 95 cm, a közepesen 108 cm, a legmagasabb fokozatban pedig 115 cm a földtől mérve. Ebből lejön a fellépő 11/13 cm magassága (hátul 11, elől 13 cm).

A kormány szélessége 45 cm, becsukva 21 cm. Ez adja az egyik legnagyobb előnyét, hiszen sokkal könnyebben szállítható. A lecsukható kormányból következik, hogy van egy kis mozgása ami megszokható, de én megszoktam az ES2 masszív felső kormányát. Ezt a rollert nem nagyon rángatnám patkára.

A rugózás kemény, ez jó hír a nehezebb súlyú versenyzőknek, de 50-60-70 kilóval elég pattogós a roller. Nem állítható, így ezt szokni kell. De ha választani lehet, inkább kemény legyen, mint puha. Az Es2-nél jobb lett volna keményebb első teleszkóp és a hátsó sem feszíthető túl sokáig.

A fellépő 14.5 cm széles és 42 cm hosszú. Az akkumulátorok a fellépőben vannak, szerencsére elég jó szigetelés takarja őket. Az első kerékben van a motor, mely elég széles, tömör gumikkal rendelkezik, a hátsót szélességéből kifolyólag csak virslikeréknek hívom, szintén tömör gumi. Ez jót tesz az ellenállásnak és a hatótávnak, de jelentősen csökkenti a tapadást. Aki nem fél a defekttől, az rendelhet rá az Aliról 5000 Forintért komplett felnit tömlős gumival és nagyságrenddel nő a rugózottság és a tapadás. Ehhez kapcsolódóan pedig csökken a végsebesség pár kilométer órával és a hatótáv pár kilométerrel.

A sárvédő egyben taposófék is, mely jól jön annak, aki megszokta ezt a fajta fékezést. Én inkább lábbal szoktam előre lelépni. A roller egyik gyenge pontja a sárvédő, ami pár kilométer után letört, anélkül hogy ráléptem volna. A kátyúkat jól vette a teleszkóp, a sárvédő viszont nem. Visszaragasztottam és amúgy is olcsón pótolható (ami szintén gyorsan le letörhet). Sporttársnak szintén gyorsan letört (El lehet gondolkozni, hogy azok a cikkek, amik csupa jókat írnak a termékekről, milyen szándékkal is íródnak…).

A gázadásra és fékezésre hevesen reagál, szokni kell. Érdekesség, hogy az elektromos rollereknél megszokott, hogy álló helyzetből nem indulnak, egy kicsit be kell lökni őket. A Kugoo S1 viszont azonnal indul. Ez akkor lehet rossz, ha csak tolnánk bekapcsolva és rányomunk a gázra.

A tempomat egész jól kapcsol, igaz hang nélkül, így meglepő lehet, hogy levesszük a gázról az ujjunkat és megy tovább. Ilyenkor vagy ráfékezünk, vagy megnyomjuk a gázt, ezzel kikapcsolva a tempomatot. Motorfék nincs rajta, gáz nélkül szabadon fut. A kis ellenállású kerekeknek egész sokáig gurul és hagyományos rollerként is könnyebb hajtani, mint a többi rollert.

Az összecsukása kicsit technikás, de okkal. Először rá kell lépni a cipő orrával a reteszre, a sarkat a fellépőre támasztva. Le kell nyomni a cipő orrát, miközben a roller kormányát hirtelen ELŐRE kell lökni kb. 5 centit, ezután a kormányt vissza lehet engedni és bekattintani a kampót a sárhányóba. Láttam olyan videót a neten, ahol kalapálják a reteszt 🙁

A Kugoo S1 és E-Twow közötti különbségek

Mindkettő kormánya 3 fokozatban állítható, ugyanolyan magas, ugyanúgy lecsukhatóak. Viszont a Kugoo S1 kormánya szélesebb, 42 cm, míg az E-Twow kormánya csak 38 cm. Az Kugoonak kicsit vékonyabb és kevésbé minőségi a markolata, a kormány pedig jobban is lötyög.

Mindkettőnek színes kijelzője van, de a Kugoonak nagyobb, napfényben kicsivel jobban látható és mutatja a feszültséget és a felvett áramot is.

A fellépő hossza és szélessége megegyezik. Az összecsukása finomabb és minőségibb az E-Twow-nak.

A Kugoo hatótávja és ereje bőven alatta marad az E-Twow-nak, de még így is nagyon erős. A referencia dombon a Kugoo 19 km/h-val ment fel, 50% töltöttség esetén is még 18-al tudott menni. Az E-Twow 26-al repesztett fel, ezzel az eddigi leggyorsabb roller volt és 40%-os akksival is még 20 km/h-al ment.

A rugózása a Kugoo-nak kicsit keményebb, emiatt a könnyebb embereket jobban rázza. Az E-Twow rugózása is kellően kemény, így azt jobbnak mondanám.

A Kugoo fékútja kicsit hosszabb, mint az E-Twow-é, de max 10%. A max. sebessége a Kugoo-nak 28km/h, az E-Twow esetén nálam 32, Tamásnál 35, de egymás mellett menve az E-Twow 2-3km/h-val kicsit többet mutatott, így csak minimálisan lehet jobb az E-Twow.

Egyik rollerhez sincs alkalmazás, de az E-Twow minimális konfigurálhatósággal rendelkezik a kezelőszerveken keresztül.

A Kugoo rollerének kereke hátsó kereke elég vékony, esőben, hóban csúszni fog, nem is merem annyira bedönteni. Az E-Twow hátsó kereke szélesebb, sokkal jobban tapad, az ellenállása még sem olyan nagy, mint a széles kerekű rollereké.

A hátsó sárvédő bár hasonló kialakítású mindkét rollernél, a Kugooé sokkal merevebb, valószinűleg ezért is törik, míg az E-Twow rolleré puhább, könnyebben mozog, így nem várható, hogy eltörne.

Amit nehéz számszerűsíteni vagy egy cikkben átadni, az a minőségérzet, ami az E-Twow esetében nagyon ott van. A Kugoo is jó, pláne ha nem ismeri az ember az E-Twow-ot, de a kettőt összehasonlítva határozottan érezhető.

A kérdés, hogy melyiket vegyük, szerintem nem releváns. Ha megteheted, akkor az E-Twow nagyon hosszú ideig, hibátlanul fog szolgálni. Ha nem teheted meg, de várhatóan sokat fogod használni a rollert, akkor is érdemes elgondolkozni, hogy belefér-e a keretbe, mert hosszútávon jobban jársz.

Ha viszont csak alkalmanként rollereznél, nem mész vele sokat, nem akarsz rá sok pénzt költeni, de mégis elektromos rollert szeretnél, akkor a Kugoo S1 is jó választás.

Összegzés

Amennyire tartottam a klón rollerektől, a Kugoo S1 annyira kellemes csalódás volt. A sárvédőt leszámítva egyelőre nagyobb gond nem volt vele. Idővel ezek előjöhetnek, ezért a cikket folyamatosan bővítem. Apróbb hiányosságai megszokhatóak, a kompromisszumok elfogadhatóak, ezért a 350 dolláros kategóriában jó vétel. (Jobb, mint az Alfawise M1, a Xiaomi M365 klónja, amit én nagyon gyengének találtam)

Ami tetszett

  • Könnyű
  • Erős
  • Nagy, napfényen is jól látható kijelző
  • Állítható, lecsukható kormány
  • Tempomat
  • Kedvező ár

Ami nem tetszett

  • Gyenge sárvédő
  • Nem rögzíthető a kormányra kiegészítő tartó
  • Nincs hozzá alkalmazás

Hol kapható

A Geekbuying-on lengyel raktárból Áfa és Vám mentesen egy hét alatt nálad lehet!

Kugoo S1 – Kupon: “KUGOO826”, “WAQDZNDZ”, “PLKUGOOS1”, “KMISKXOF” (Friss kuponért keress minket a Facebookon)

Kugoo S1 PRO – Kupon: “KUGOO826”, “KGS1PRO” (Friss kuponért keress minket a Facebookon)

Kugoo S1 és S1 Pro az AliExpressen

Futurer E-TWOW Booster V – A “K201904C26” kuponnal 15000 forint kedvezményt kapsz a kosár végösszegéből

 

Ha vásárolnál, kérlek a linkünkön keresztül tedd, ezzel támogatod az ilyen tesztet készítését! Köszönjük!

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Az Elektromos rollerek és járgányok csoportját itt találod!

További Elektromos roller tesztek.

1 Hozzászólás

1 Hozzászólás

  1. Pingback: Kugoo S1 Pro Teszt – A pékek ajánlásával is! | Kínai cuccok - Hírek, tesztek, akciók és okosságok

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére