Okosság

Minden, amit tudni szerettél volna a vámról

vam-kep

Elég sokszor kapjuk meg tőletek kérdésben, hogy kell-e vámot fizetnetek egy-egy rendelés után. Ebben a cikkben megpróbálunk összeszedni minden tudnivalót ezzel kapcsolatban.

A lényeg ha magánszemélyként vásárolunk cégtől (ez nem csak a webshopos vásárlásokra értendő, hanem az AliExpress-es vásárlásokat is), akkor az alábbiak vonatkoznak ránk:

  • 0-22 Euró között: vámmentes – vámeljárás alá nem tartozó küldemény
  • 22,1-150 Euró között: vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt (vagyis az ÁFA összegének kiszámolásához a kifizetett összeget – a szállítás is beleszámít – meg kell szoroznunk 0,27-tel + a vámügyintézési díj)
  • 150,1 Euró felett: kereskedelmi vámtarifa +27% áfa terheli a küldeményt

De van egy törvényes kiskapu!

A 2017. évi CLII. törvény 162. § (5) alapján a 37 Euró (kb. 42 dollár) alatti csomagokra nem kell ÁFÁ-t fizetnünk! A vámeljárást ilyenkor is meg szokták kezdeni, de a visszaküldött bizonylatok alapján 37 Euró alatt mentesülünk a plusz költségektől, ideértve az ügyintézés díját is.

A kereskedelmi vámtarifa termékfajtánként változó 0-12% között mozog. 

Példa: Termék ára: 100 Euró, szállítás 10 Euró . Ez összesen 110 Euró, tehát a termék után áfát kell fizetnünk: 110 x 0,27=  29,7 Euró az áfa. Vagyis 29,7 Euró-t kell fizetni, valamint a vám ügyintézés díját mely attól függ melyik cég intézi. A Magyar Posta  a postai vámügynöki szolgáltatás díját jelenleg 3500 Ft-ban állapította meg, ugyanez a díj a DHL esetében jelenleg 6600 Ft. Az árak az időre is hatással vannak, a Posta esetében 1-2 hét is lehet, a DHL-nél 1 nap alatt megvan.

UPDATE! Elindult a Magyar Postánál az elektronikus vámügyintézés, talán gyorsabbá válik az ügyintézés.

Fontos, hogy az átváltási árfolyam havonta változik és a küldemény Magyarországra érkezésének  havában érvényes árfolyamot nézik.

Ha drágább cuccot veszünk, még mindig elkerülhetjük az ÁFA (és VÁM) fizetést, amennyiben EU raktárból vásárolunk, vagy olyan szállítási módot választunk a Gearbesten vagy Banggoodon, aminél nem kell már fizetnünk.  Vásárlás előtt keressetek bátran bennünket, segítünk!

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

 

 

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére