Tesztek

USB-s 6 csatornás hangkártya laptophoz – Teszt

 

USB-s hangkártyát manapság már kilóra lehet kapni, 3-400 forint egy olyan, amin van egy fejhallgató és egy mikrofon kimenet. Most azonban egy kicsit komolyabb hangkártyáról írnék. Szerencsére az ár még így is bőven az ÁFA-köteles határ alatt marad.

Történt, hogy bő két éve vásároltam laptopot, ami szép és jó, de az asztali gépekkel ellentétben lemarad róluk a Line-In, azaz a vonali bemenet. Keressünk hát valamilyen kompromisszumos megoldást. Első körben én is ezekbe az olcsó, filléres hangkártyákba futottam bele. Kicsit lejjebb tekerve 9-10 dollár környékén viszont találtam egy gyöngyszemet.

A fedőneve CM6206. A CM, mint gyártó, ismerős lehet az ISA-s és a PCI-os hangkártyák korából is. Nem csúcsminőség, de nem is annyira gagyi. A nagyobb probléma az volt, hogy vajon Linux alatt is fog-e menni? (Általában az USB-s hangkártyák szoktak.)

Maga a dobozka kívülről semmi extra, azt leszámítva persze, hogy fémből készült, leszámítva az elő és a hátlapot, ami fekete műanyag. Az egyik ilyen oldalra került a miniUSB csatlakozó, a másik oldal viszont dugig van csatlakozási lehetőséggel (balról jobbra): mikrofon be, SPDIF be, SPDIF ki, vonali bemenet, első sztereó, hátsó sztereó, közép/mély.

A dobozkán kívül kaptam egy USB-miniUSB kábelt, illetve a Windows-os drivereket tartalmazó 8 centis CD-t. A „miért”-et passzolom, mert a tapasztalat az, hogy már a Windows XP sem feltétlenül kérte a lemezt. Linux alatt is hasonlóan egyszerű a helyzet, CM106-os eszközként jelenik meg a hangeszközök között.

A szolgáltatásokat tekintve kb. ugyanazokat kapjuk, mint egy asztali gép hangkártyájától. Ami viszont a zajszintet illeti: a beépített hangkártyák (laptop és asztali gép) néha összeszedhetnek némi zajt, ami belehallatszhat, ha egy-egy halkabb rész van a zenében vagy a filmben, vagy épp nincs a kimeneten semmi. Itt szerencsére nem futottam bele ilyenbe.

Összességébe véve megérte azt a 10 dollárt, amit az ingyen szállítással együtt fizettem érte.

Tetszett

– a hangminőség
– a szolgáltatásokban hozta egy asztali gép hangkártyáját

Nem tetszett

– miniUSB-s csatlakozó, microUSB-nek jobban örültem volna
– hihetetlenül könnyű a dobozka, ha csak egy kicsit is megmozdul a fejhallgató kábele, jön vele a dobozka is


A tesztért köszönet Medve Zoltánnak!

A termék specifikációt és értékeléseket a Bangoodon tudjuk megnézni.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére