Tesztek

Ganzo Firebird F7513 bicska – A megbízható útitárs – Teszt

A korábban tesztelt Ganzo G722 pengéje tökéletesen bevált, masszív, strapabíró kialakítása még nem hagyott cserben. Viszont elég nehéz, így nem szívesen viszem magammal mindig. Ezért egy könnyebb bicska után néztem, a választásom pedig a Ganzo Firebird F7513-re esett. Lássuk miben másabb mint a G722-es!

Doboz

A doboz a megszokott módon egyszerű, de elegáns, Ganzo márkával ellátott fekete karton. A benne lévő fiókot kihúzva találjuk a kést és egy összehúzható, selyemszerű tartót. A selyemtartó praktikus, ha táskába tesszük a kést így nem karcolja össze a többi holminkat. A tartó z egyik oldalán a Ganzo Firebird fantázia nevű penge logója, a másikon A Ganzo tools felirat és logó található. Fogásra is kellemes, meglátjuk hosszútávon mennyire tartós.

Kinézet

A karbonszálas mintájú markolat, a kék színű csavarok és sötétített penge a késnek modern, technikai jelleget kölcsönöz. Súlya jóval könnyebb mint a G722-es, 140g, ami már a zsebet sem húzza le. A markolat sima, alul a mutató és középső ujjnak van bemélyedése, ezért stabil fogást biztosít. Felül a markolat középvonalában bordázott, mely szintén a jó fogást segíti elő. Nedves környezetben az összecsukott kés a markolat oldalainak simasága miatt csúszós lehet.

A csavarral rögzített övcsat eltávolítható és a másik oldalra is áttehető. Alapból jobbkezes használatra van szerelve. A penge nyitó szemölcse is mindkét oldalra kiáll, így jobb és bal kézzel is használható egykezes nyitású bicskaként. A markolat elején is van egy nyitófül, melynek segítségével a mutatóujjunkkal is ki tudjuk nyitni.

A penge 9 cm hosszúságú,legszélesebb részén 27mm széles és 3mm vastag. Így a G722-höz képest keskenyebb és vékonyabb is. A hosszúságuk megegyezik, összecsukva 12cm, kinyitva 21.5cm.

A markolat végén található egy lyuk, melyen zsineget is átvezethetünk. ha rögzíteni szeretnénk a kést.

A penge anyaga 440C rozsdamentes acél, ami egy elterjedt, megfizethető, de jó minőségű alapanyag.

Használat

A penge élszalagos, könnyen élezhető megfelelő fenőkővel vagy sima konyhai élezővel is. A gyári élessége jó, kibontás után azonnal használható. Szépen viszi a papírt, a fából papírvékony fogácsokat hasít ki. A penge vastagsága mindennapi használatra megfelelő.

A zár frame lock rendszerű, a markolat hasában van a reteszelés. A retesz a vastag penge feléig befordul, biztos tartást adva a csukódás ellen. Kinyitni egy kézzel, a penge mindkét oldalán megtalálható nyitószemölccsel vagy a markolat hátoldalán található nyitófüllel lehet. A nyitás könnyű, megfelelően érzékeny. A retesz kattanása határozottan jelzi, hogy a penge rögzítve van. Becsukáskor a reteszt közepes erővel lenyomva a penge a markolatba fordul, az utolsó fél centméteren a helyére ugrik. Zárt állapotban megfelelően tart, a penge magától nem csapódik ki.

G722 vs F7513

Mindkét kés nagyon tetszik. A G722-es egy erős, masszív, nehéz, darab széles és erős pengével. Az F7513-as penge hosszúsága hasonló, de vékonyabb és keskenyebb. A markolat sem olyan széles, a kés pedig könnyebb. Ezek miatt a kés jobban irányítható. A leszerelhető és átszerelhető övcsatnak, a nyitófülnek, a finom nyitásának köszönhetően nekem egy kicsit jobban tetszik az F7513-as. A zárszerkezetük hasonló, mindkettőnél biztos a penge nyitott állapotban való rögzítése.


Ami tetszett

  • praktikus kialakítás
  • jó nyitó és zár mechanizmus
  • hosszú, leszedhető, áttehető övcsipesz
  • jobb és bal kézzel is használható

Ami nem tetszett

  • A markolat sima, nedvesen csúszik

Hol kapható

A Ganzo Firebird F7513 bicska a GearBest-en 4500 Forintért vásárolható meg.

Rengeteg remek Ganzo kés kapható még.

Ganzo G722-es teszt.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére