Tesztek

Fiido D2S elektromos kerékpár – Teszt

Kisebb méretű bicaj szerelmeseinek szól a mai tesztünk. A Fiido mint márkának rengeteg e-bikeja van. Az egyik kisebb hatótávú, a másik rugózással rendelkezik és sorolhatnám. Nem egészen lehet eligazodni mit akar a Fiido. Lehet még ő sem tudja.. De ez a frissített D2s típusú E-bike-ja elég jóra sikeredett.

Doboz

Óriási dobozban érkezik a kerékpár, ami összevan hajtva. Mellékelik a használati útmutatót, egy töltőt és egy csavarhúzó szettet, ami imbuszkulcsot is tartalmaz. Végre minden megvan ahhoz, hogy gond nélkül össze tudjuk szerelni a bicajt.

 

Dizájn

Nekem tetszik ez a kissé ,,furcsa” kinézet. Természetesen alumíniumból készült a váz. A kisméretű 16” kerékkel szerelt e-bike egész kellemes méret. Tárcsafékket és 6 fokozatos shimano váltót is szereltek a kerékpárra. Nem igazán látszik rajta, hogy elektromos meghajtással is használható, ha csak a bal oldali apró kontrollert-kijelzőt szemügyre nem vesszük. A szemfülesek észrevehetik, hogy hátsó lengéscsillapítóval is rendelkezik. Az akkumulátort a váz vízszintes részébe rejtették úgy, hogy a kerékpár továbbra is összecsukható maradt.

Teljesítmény

Kerékpárunk 16” kerékkel szerelt. A legtöbb elektromos bicajba csupán 250wattos motort tesznek. Ez most sincs másképpen. Én örültem volna egy erősebbnek, de csodákat ne várjunk ennyi pénzért. Furcsa módon itt mégis elégnek éreztem a 250 Wattot. A motort egy 36voltos lítium ionos 7.8aH akkumulátor hajtja, ami nem kivehető, mint a Xiaomi Himo C20 esetében volt. Ez csak motoros használat mellett kb. 20-30km megtételére elegendő, rásegítő módban pedig 50km is kivitelezhető. 25km/h maximum sebességet érhetünk el motoros meghajtás módban, amit gombbal szabályozhatunk. (vagyis nem kell tekerni ahhoz, hogy a motor hajtson). Elől kapunk egy klassz ledes lámpát, de sajnos hátulra érthetetlen módon erre már nem futotta… Egy e-bikeon miért nincs hátsó lámpa gyárilag? Ezt nem fogom megérteni, hogy miért ilyeneken spórolnak. Kábelek amúgy is mennek a váz alatt zsákszámra. Ezt sem értem, hogy miért nem tüntették el a vázban. Lett volna kb 1cm-el szélesebb a váz, de elfértek volna a kábelek. Fényvisszaverő-macskameszek viszont vannak a bicajon. A kerékpár mindössze 19.5kg-ot nyom, ami könnyűnek mondható és 120kg-ig terhelhető.

Használat

Három féle üzemmód közül válaszhatunk. Sima mezei kerékpár, egy motorikus rásegítés és egy teljesen elektromos üzemmód. De itt még nincs vége a mókának. Sokan vannak, akik nem szeretik a gázkarral való ,,furikázást”. Ha valamiért ez nem jön be nekik, akkor a Fiido d2s nekik szól. Ugyanis ahogyan elkezdjük tekerni a bicajt, eltelik pár másodperc és már be is indul az elektromotor. Ennek is három féle üzemmódja van. 10km-15-20km/h sebességnél való bekapcsolás. Tehát ha csak 10km/h-val tekerünk, akkor érdemes az egyes fokozatot használni, másképpen kiszalad alólunk a ló! Ugyanis ilyenkor lök egyet az elektromotor pár másodpercig. Persze, ha folyamatosan tekerünk, akkor a motor folyamatosan segít nekünk. Találunk rajta egy 6 fokozatos Shimano váltót, ami már lassan alapfelszerelés lesz minden E-bike.on. Jól teszi a dolgát, szépen vált, de ez nincs hatással a motoros meghajtásra, csak nekünk segít a váltó. Elől hátul 1-1 tárcsaféket is kapunk, ami nem hidraulikus. Én jobban örültem volna egy hidraulikusnak, azt könnyebb meghúzni. Sajnos motorféket sem kapunk, így visszatöltésről ne is álmodjunk. Pedig ez sem lenne rossz ötlet, nem kopna a tárcsafék. De talán majd egyszer figyelnek a felhasználókra a kedves gyártók. Az első led lámpának egész jó fény van, hátul ugye nincsen lámpa, ezt vásárolnunk kell hozzá. A kormány magassága állítható és a kormány becsukható. De itt vigyázni kell, hogy amikor becsukjuk a kormányt, tegyük lejjebb a kormány magasságát ugyanis ha ezt elmulasztjuk, akkor a kábelek megfeszülnek és nem tudjuk becsukni. Ennek a Fiido D2S-nek különlegessége még a középen való becsukás. Vagyis félbe hajthatjuk a bicajt, hogy még kisebb helyet foglaljon el. Erre van egy biztonsági csavar, amit ha felhúzunk, csak akkor lehet behajtani. Jogosan kérdezhetnénk meg, hogy de nem fog megkarcolódni ez a gyönyörű festés? Szerencsére a gyártó gondolt erre is és elhelyezett rajta szilikon ütközőket. Arra is gondolt, hogy a pedált is behajthatjuk és még lába is van a bicajnak, hogy összecsukott állapotban ne dőljön el. Szerencsére és végre, kapunk egy hátsó lengéscsillapítót is, ami remekül dolgozik. Ezt sokan hiányolják a korábbi modellekből.

Akkumulátor

A lítiumionos akksi 36voltos rendszerrel van ellátva és 7.8aH kapacitású. Ezt nem lehet cserélni, mint a Xiaomi himo c20-nál és sajnos a gyártó elfelejtette tervezés közben, vagy kihagyták, hogy tölteni is kellene. Ugyanis a töltő nyílást a váz alá tették, ahol mennek a kábel, hogy még véletlenül se lehessen hozzáférni. Nemigaz, hogy nem tudtak volna neki jobb helyet találni. Töltési ideje 5 óra a kb. 2 Amperes gyári töltőjével. Hatótávra pedig motorikus meghajtás esetén 20-30km, ami rásegítés módban 35-50km is lehet.

Kijelző

Nem estek túlzásba kijelző terén, ugyanis van is meg nincs is kijelző. Egész pontosan led panelt kapunk, ami mutatja az akksi szinten és hogy melyik rásegítő módban vagyunk. Kellemes pirosas narancssárga színű, de sem a megtett kilométert, sem a jelenlegi sebességet nem mutatja. Emiatt nekem a Xiaomi himo C20 kijelzője jobban tetszett.

Összegzés

Az összecsukhatóság nagy segítségm de ez általában kompromisszummal jár. Bár van még mit javítani rajta, alapjában véve mindent megkapunk, amire valóban szükségünk lehet ahhoz, hogy biztonságosan tekerjünk az utakon. Az elektromos rásegítés nagyon jól működik. Végre nem bonyolult és automatikus. A hátsó lámpa hiánya könnyen pótolható. A sebesség mérő hiánya nekem jobban fáj, de biztosan lesznek olyanok, akiket ez nem fog érdekelni. Fontosabb az, hogy elég jó a 250wattos motor és a 36voltos akksi 7.8ah akksi. Persze olcsóbb bicaj révén hátsókerék meghajtású. Ettől függetlenül megnyerő ez a kis kerékpár.

Pro

  • Automata üzemmód
  • Tárcsafék
  • Egyszerű kezelőfelület
  • Lengéscsillapító
  • Behajtható kormány és összecsukható váz

Kontra

  • Nincs hátsó lámpa
  • Nincs sebességmérő kijelző
  • Töltő port rossz helyen van

Hol kapható

Érdemes aurópai raktárat keresni az AliExpressen

AliExpress – Fiido D2S

Aktuális kuponért írj a Facebook oldalunkra!

Ha vásárolnál, kérlek a linkünkön keresztül tedd, ezzel támogatod az ilyen tesztet készítését! Köszönjük!

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Az Elektromos rollerek és járgányok csoportját itt találod!

További Elektromos roller tesztek.

 

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére