Tesztek

Welock távolról is nyitható, számkódos okos zár – Teszt

Az elektromos zárak számos kényelmi funkciót kínálnak a hagyományos zárakhoz képest. Azon kívül, hogy nem kell a kulcsokkal bajlódni, könnyen meg lehet osztani a családtagjainkkal vagy kollégákkal a hozzáférést, adhatunk ideiglenes nyitási lehetőséget, kinyithatjuk távolról is és a kódos belépés mellett működik rfid-val. De akár monitorozhatjuk is, hogy ki mikor lépett a zárral védett területre. Vagyis számtalan hasznos funkciót megkapunk, amire a hagyományos záraknál nem is tudunk gondolni.
Ezen kívül biztonságos is, hiszen a kulcsos zárak minimális gyakorlással akár két gémkapoccsal is kinyithatóak.
A Welock PCB41 számkódos zárat mutatjuk be a mostani cikkünkben.

Miket is tud pontosan ez a zár?

 • 10 darab személyes kód állítható be, melyből 1 az adminisztrációs kód
 • 20 RFID kártya párosítható hozzá
 • Be lehet állítani ideiglenes hozzáférést is, így nem kell kulcsot adni senkinek. A hozzáférés pedig törölhető.
 • A 3 db AAA-s elemnek köszönhetően 8000 alkalommal is nyitható, ami átlagos használat mellett 1 évre elegendő
 • Ha nem cserélted időbe az elemeket, akkor egy powerbank segítségével ismét működik a zár
 • 30 ezer Voltos elektrosztatikus kisülés ellen van védve
 • IP65-ös védelem biztosítja, hogy megfelelően víz és porálló legyen
 • -30 és +60 közötti hömérsékleten használható.
 • Biztonsági okból belülről nyitható, így tűz esetén azonal ki lehet jutni
 • Strapabíró, 10 millió nyitás, zárást ígér a gyártó. Ez azt jelenti, 100 év alatt napi 274 alkalommal használható
 • 10 perc alatt felszerelhető a régi zár helyére

Ujjlenyomatos verzió

A számkódos zár mellett kapható egy ujjlenyomatos verzió is, amelynek előnye, hogy bejutáskor nem lehet a számkódot meglesni. Cserébe nem lehet ideiglenens kódot beállítani és a hozzáférések megadásakor ott kell lennie az illetőnek.

Doboz tartalma

– 1 db elektormos zár
– 3 db RFID kártya
– 1 db kulcs
– 1 db Angol nyelvű útmutató

A WIFI átjáró opcionális, de ha közel van a WIFI, akkor nem is szükséges

Szintén NEM tartozék a zárat rögzítő csavar, így azt feltétlen tedd el az előző zárból!

 

Angol nyelvű használati útmutató letöltése

 

Beüzemelés

Mielőtt a beüzemelésre térnénk, ejtsünk pár szót a zárak cseréjéről.

A zárat a zárnyelv felől egy M5-ös csavar tartja a helyén. Ettől mindkét irányba van a zárnak a mérete (A képen az “A” oldal 45mm, a “B” oldal 50mm). A csavar nem mindig középen van, így fontos, hogy a zár vásárlásakor akkora zárat vegyünk, amelyik egyik oldalon sem lóg ki az ajtóból. Ehhez legegyszerűbb a régi zár méreteit megnézni, de az ajtónál is meg lehet mérni. Magának a zárnak nincs külső vagy belső oldala, így csak ezt a két méretet kell nézni. A helyes méretezés azért fontos, mert a kilógó zárat akár egy csőkulcs segítségével is el lehet törni. Ekkor a zár a csavarlyuk mentén eltörik és könnyen ki lehet húzni a zárat, a nyelvet pedig el lehet fordítani.

Ha mindenképp kilóg a zár, akkor egy zárvédő pajzsot érdemes beszerezni, ami úgy tölti ki a hézagot, hogy nem lehet a kilógó részhez hozzférni. Természetesen a zárvédő/törésvédő pajzs se legyen egy milliméteres vékonyságú lemezből, mert akkor azt is könnyen le lehet feszíteni.

Szerencsénkre a Welock ajtózár eleve méretre igazítható 50 és 100mm között, illetve van a zártörés elleni védelme. (A zártörés elleni védelem azt jelenti, hogy mindkét oldalon található a záron egy bevágás, ami elöbb törik el, mint maga a zárszerkezet, így bár a zárat el tudják törni, de az ajtót nem tudják kinyitni)

A zár pár lépésben felszerelhető.

 • Ki kell csavarni a régi zárat tartó csavart.
 • Le kell venni a Welock zár belső feléről a fordító gombot.
 • Kívülről becsusztatni az új zárat.
 • Beállítani mindkét oldalt a zár kilógását
 • Visszatenni a belső oldal gombját

A beüzemeléshez három darab AAA elemre van szükségünk. Érdemes  minőségi elemeket venni, hogy minél ritkábban kelljen cserélni.

A cserét az alkalmazás és a zár is időben jelzni, de ha lemerülne a zár és nincs nálunk elem, akkor egy power bankkal is meg lehet táplálni egy microUSB csatlakozón keresztül addig, amíg bejutunk a lakásba. Tölthető elemeket ne tegyünk bele és ezen a csatlakozón keresztül nem is tudjuk tölteni.

A cseréhet szükségünk van egy imbuszkulcsra is, amit a készlethez adnak. Természetesen az elem cserélésekor nem felejti el a korábban beállított kódokat, így pusztán az elemek kivételével nem lehet a zárat gyári állapotra hozni.

A zár használatához érdemes letölteni a dobozon található QR kód leolvasásával a Welock alkalmazását. A regisztrációkor meg kell adni a záron található azonosítót, így rendeljük hozzá a zárhoz az alkalmazást.

Az alap kód 123456 amit érdemes azonnal megváltoztatni. Az új kódot ne felejtsük el, mert ez lesz az adminisztrátori kód, amivel bármit meg tudunk változtatni.

A fenti lépéseket a rövid, de lényegretörő leírással könnyen meg tudjuk tenni.

Használat

A zárat nyitni tudjuk kóddal, alkalmazással és RFID kártyával, ha beálllítottunk. Nem csak a hozzá adott 3 darab RFID-val lehetséges nyitni, hanem bármilyen kompatibilis RFID kártyával vagy eszközzel.

A kód beütéséhez nyomjuk meg bármelyik gombot, majd csak utána üssük be a számjegyeket. A kód beütése után a jobb alsó sarokban található lakat ikonra aktiválódik a zár.
Ekkor tudjuk forgatni a zárnyelvet. A zár aktiválódása után a külső fogantyú csak elforog, a zárnyelvet nem mozgatja.

A kijelző energia takarékossági okból csak egy gomb megnyomására aktiválódik, ekkor kiírja a töltöttséget, a dátumot és az időt is.

A gombokat is megvilágítja pár másodpercre.

Az alkalmazás

A WeLock alkalmazás segítségével távolról is nyitható az ajtó. De mire is jó a távolról nyitás?

Be lehet például engedni az előtérbe a postást, futárt. (természetesen ha van másik zárható ajtó is a folyosón)
Ha intézni kell valamit a lakásban/házban/irodában, nem kell odamenni ahhoz, hogy beengedd a megbízható embereket

Az alkalmazás sok más funkciót tud:

A nyitást alul középen a nagy kék gombbal lehet megtenni, ekkor a zárnyelv nem fordul el, csak a reteszelése történik meg, így nekünk kell elforgatni, mint egy hagyományos kulccsal. A kapcsolódáshoz kell 4-5 másodperc és a zár 5 másodperc után ismét szabadon forog, vagyis ha nyitva hagytuk, akkor nyitva marad, ha zárva volt, akkor zárva marad.

Tudunk hozzáadni nyitókódot (password), aminek lehet lejárati ideje is. Ezt valamiért egy idegesítő tárcsa dátum választóval lehet csak beállítani, percekig görgetve a napokat, míg eljutunk a legvégső lehetőséghez, a 2023-12-31 éjfélhez, ami bizonyára egy átlagos újév/világvége nap lesz. Továbbá ideiglenes kódot beállítani (maximum egy hónapos érvényességgel) és RDIF hozzáféréseket adni. Az ideiglenes kódnál jobban örültem volna pl. egy 3x használhatóra, ami bármeddig érvényes.

Szintén itt tudjuk megnézni, mikor és melyik kódot, kártyát használták a belépésre.

Összességében egy egyszerű, jól átgondolt felülete van, ahol minden hasznos funkció könnyen elérhető.

Összegzés

Nekem nagyon tetszik a zár. Minden a lehető legegyszerűbb és funkcionális. Egyedül az elemcsere lehetne egyszerűbb, de persze az is hasznos, ha nem tudja bárki csak úgy kipattintani a helyéről az elemeket.

Nekem egy folyosó ajtóra került fel, így eleve nem férhet hozzá bárki. Kültérre csak akkor ajánlanám, ha van előtető és nem ázik, valamint a nap sem süti.

Tetszik

 • Igényes, precíz szerkezet, praktikus kialakítás
 • Állítható méret
 • Az elemek merülését jelzni, de microUSB-ről is tápálható
 • Belülről mindig nyitható

Nem tetszik

 • Az elemcseréhez vagy a külső áram forrásról való megtápláláshoz kell egy imbuszkulcs, hogy levegyük a fogantyú fém részét.

 

Megvásárolható: Welock Electronic Smart Door Lock Cylinder
Kupon: SLT30
Kedvezmény: 30 Euro (11 400 Ft)
Kedvezményes ár: 119 Euro (kb. 45 000 Ft)

Európai raktárból!
2 év garancia!

Kérjük vásárláskor használd a fenti linket, ezzel is támogatsz minket! Köszönjük!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére