Tesztek

Columbia túlélő kés, kukri – Teszt

Mostanában egyre ritkában járok pórul kínai termékekkel, köszönhetően annak, hogy alaposan utánanézek mit és hol vásárolok. Mindig elolvasom a termék értékeléseket, megbízható oldalakon vásárolok és betartok néhány alapvető szabályt. (vásárlási tanácsok)

Van azonban, hogy néha engem is elcsábít a termék hirdetése, az ára vagy a kinézete. Általában nem végződik jól. Egyszer a Vaterát nézegetve megtetszett a képen szereplő kés. Szeretem az ilyen kukri formájú késeket, az ára is jó volt, így megvettem.

Első benyomásra jó késnek tűnt, robosztus kialakítás, erős markolat. A végén a fém rúd kalapácsként is használható. A markolata gumi, az ujjaknál bevágott, biztos fogást ad. Kaptam hozzá gyöngyvászon tokot is.

columbia-kukri-tulelo-kes-teszt-bozotvago-tor-gb-usa-penge-vatera-01.jpg

Nagyon örültem neki, vittem magammal a természetbe is. Élvezet volt vele az ágakat vágni, a jó súlyelosztásának és formának köszönhetően olyan, mint egy mini fejsze. A harmadik alkalommal vágás közben egyszer csak megbicsaklott és azt vettem észre, hogy a penge kifordult a markolatból. A (gumi) ujjvédő a felső részen teljesen kitört, a penge pedig kb. 40 fokban felfelé kifordult. Szerencsére tovább nem, így nem okozott balesetet.columbia-kukri-tulelo-kes-teszt-bozotvago-tor-gb-usa-penge-vatera-04.jpg

columbia-kukri-tulelo-kes-teszt-bozotvago-tor-gb-usa-penge-vatera-05.jpg

Otthon jobban megvizsgálva azt láttam, hogy a penge a markolatba csak 3 cm mélyen megy bele. A vége még le is van kerekítve, ami teljesen érthetetlen. Egy szegecs tartotta, ezért nem esett ki teljesen. Egy fix pengénél nagyon fontos, hogy a markolattüske végig fusson a markolatban. Egy kukrinál pedig végképp, hiszen csapkodnak is vele, így forgató nyomaték keletkezik a markolat első részén. Ez a forgatónyomaték csavarta ki a gumi markolatból a pengét.

Hol hibáztam?

A termékre utólag rákeresve semmilyen információt nem találtam. Egyedül egy argentin oldalon árulják még.
Vagyis nem volt róla elérhető információ, ami nem jó előjel. Szintén gyanúra adhatott volna okot, hogy a termékre mindenféle vonzó nyomat került, a Columbia egy jól hangzó név, USA penge, egy GerBer-re hasonlító logó, modelszám, stb. A közeli képeken látszik, hogy a minősége sok kívánni valót hagy maga után.columbia-kukri-tulelo-kes-teszt-bozotvago-tor-gb-usa-penge-vatera-03.jpg

Mindezek még elfogadhatóak lettek volna, ha a markolat tüske végigfut a markolatban és olcsón kapunk egy elfogadható terméket. Így viszont kuka, nem lehet mit kezdeni vele.

Ezt a kést már nem látni, de sok hasonló márkájú és kialakítású kés van még fent a Vaterán. Nem ajánlom senkinek ezek vásárlását.

Remélem hamarosan a feltörekvő, minőségi de elérhető árú késeket gyártó kínai vállalatok elkezdenek hasonló késeket, tőröket is gyártani és akkor bátran be lehet vásárolni.

Megbízható Ganzo kések a GearBest-en.

Ganzo G722 kés teszt

Frissítés

Kutakodtam és sok hasonló formájú kés kapható ugyanezzel a markolattal. Az ott lévő panaszok is arról szólnak, hogy a markolat tüske nem fut végig, így könnyen kifordul a markolatból a penge. Márkajelzés vagy nincs, vagy mindenféle van ráírva. Láthatóan nagy tömegben készülő “látványkés”, amire bármit ráírnak. 4-7 ezer forintért árulják, így olcsónak sem mondanám. Semmiképp nem ajánlom, akármilyen jól néz ki!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

5 hozzászólás

 1. Larry Fondue

  2017-06-22 at 19:32

  Belenyúltál a tutiba! Van ilyen. Nekem tíz fölötti kínai (Ali-s hamisítvány) késem van, mind qrva jó! Az F1 a legjobb! ütöm vágom 3. éve és semmi…bír mindent! Szóval a te eseted az 1 a százból eset! Mert többségükben jó kések!

 2. Lacusch69(Sch.Lacika)

  2017-06-23 at 07:15

  A 3/4 tang a minimum (Mora), de inkább teljes.
  Az ez alattiak legfeljebb konyhakésnek jók, vagy annak sem…

 3. Pierr Kardán

  2017-06-23 at 09:52

  Ezek dizájn kések, nem strapára valók. Kínai fake Columbia kések között is vannak olyanok, amelyekben végigfut a penge anyaga a markolatban, azokat lehet gyepálni.

  Ez a kés sem menthetetlen, vidd el egy autó karosszéria javító műhelybe és kérd meg őket, hogy védőgázzal hegesszenek a penge kerek csonkjához egy 10 cm hosszú laposvasat. Utána pedig otthon némi ügyeskedéssel tudsz rá készíteni egy esztétikus fa nyelet. Lesz egy jó késed, amihez még a sikeres saját munka öröme is kötni fog :-))

 4. Dzsontra Volta

  2017-06-23 at 22:18

  Azért ez kicsit hasonlít az adios cipőkhöz és a recebook táskákhoz, nekem van pár eredeti CRKT késem, azokkal ilyesmi esélyes módon nem fordulhatna elő 🙂

 5. Kinai cuccok blog

  2017-06-24 at 23:27

  @Pierr Kardán: Köszi a tippet!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére