Okosság

Ha sok a szúnyog – ellenszer és vásárlási tanácsok

szunyogcsipes

Mint bizonyára észrevettétek a mostani szúnyoginvázió rendesen odacsapott a kültéri programok kedvelőinek. Szétnéztünk, milyen megoldásokat találunk Kínából.

Bár sokszor mondjuk, hogy megesznek a szúnyogok, valójában szó sincs erről. A nőstény szúnyogok keserítik meg az életünket és egyáltalán nem az éhségüket csillapítják a vérünkkel, hanem a peték fejlődéséhez van szükség egy fehérjére, amely az emberi vérben található. 

A vásárlás előtt az első és nagyon fontos dolog, hogy átlássuk a különböző eszközök közötti különbséget. A más-más működési elv, a méret és teljesítmény mind megszabja az eszközünk hatékonyságát. A felsorolt különböző működési elvek eltérhetnek, valamint vannak olyan eszközök, amelyek kombináltak ezekről vásárlás előtt tájékozódjunk a termékek adatlapján.

Először a szúnyogcsapdákat vegyük szemügyre. Ezek működési elve egy fényforrás, ami odacsábítja a repülő rovarokat, bogarakat, amik az eszközhöz érve egy ventilátor okozta szívóhatás miatt egy gyűjtőtartályba esnek. Hatékonyságuk kissé megkérdőjelezhető, csak olyan helyen hasznos, ami kicsi és sötét hely. Jó lehet egy tárolóban vagy garázsban például. A begyűjtött állatok egy tartályban gyülekeznek, ürítéskor vigyázzunk, mert lehetnek benne még élő egyedek.

szunyogcsapda

A következő eszközök a szúnyogriasztók. Ezek is két részre oszthatóak. Az egyik a valamiféle illatanyagot kibocsájtó riasztók, a másik az ultrahangos eszközök. Az illatanyaggal operáló eszközöknél a méret nagyban meghatározza a védelmi kör sugarát. Ilyenkor nézzük  meg a leírást (és vonjunk le belőle pár négyzetmétert, mert túlzóak kissé)

szunyogriaszto

Az illatanyagos riasztók közé sorolhatjuk még a különböző spray-ket is, ezek hatékonysági mutatója eléggé jó, azonban nem annyira komfortos a használata, kültéri munkák esetén viszont nagyon jól jön.

szunyogriaszto3

Az ultrahangos eszközök úgy riasztják el a kártevőket, hogy azok nem tudnak alkalmazkodni a készülék által kibocsájtott folyamatosan változó ultrahangjelekhez. Az ilyen környezet nem ideális számukra, ezért elhagyják a területet. Az ultrahang (20 000 Hz feletti hangok) emberek és a legtöbb állat számára alig hallható és nem hatol át a falakon. A jelek visszapattannak a kemény felületekről, azonban a lágy anyagok, mint szőnyeg, függöny, bútor elnyelik azt, ez csökkenti a riasztó hatékonyságát. Az ultrahangos riasztók sokféle méretben kaphatóak. A csuklóra helyezhető verziótól kezdve a konnektorba dugható illetve az asztali kivitelig sokféle terméket találhatunk.

szunyogriaszto2

Kaphatóak még az elektromossággal játszó szúnyogirtók, ezeknek az alapvető működési elve, hogy a szúnyog a bennük lévő fényforrásra repül, a bennük lévő drótháló pedig – amiben elektromos áram halad – gyakorlatilag kivégzi őket. A leglátványosabb módja a szúnyogok elleni harcnak. A hatékonysága sem rossz, de alapvetően ettől még csípnek a szúnyogok.

szunyogirto

Mint látható tuti megoldás nincs, inkább a fentiek kombinált használatát javaslom egy-egy kültéri program estén.

Termékek (Katt a linkre):

Szúnyogcsapdák a Gearbestről

Xiaomi Mijia szúnyogriasztó, Plusz betét a szúnyogriasztóhoz

Szúnyogriasztó spray a Gearbestről

Ultrahangos szúnyogriasztók a Gearbestről

Elektromos szúnyogírtók a Gerbestről

Ha vásárolnál, kérlek a linkünkön keresztül tedd, ezzel is támogatod a munkánkat! Köszönjük!

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére