Egyéb

Mi Band 6 – a trón tetején – teszt

mi_band_6_01

Egy ilyen árú készüléktől – bár nem várunk sokat – nagyon klassz, letisztult, könnyen kezelhető dolgokat kapunk. Ha a nagy melegben nem akarunk okosórát viselni jó alternatíva lehet. Nézzük a tapasztalatainkat.

A Xiaomi legújabb okoskarkötője a Mi Band 6 egy jó kis eszköz és az olyan funkciók, mint a vér oxigénszintjének követése és a nagyobb AMOLED kijelző valamint a sok sport mód, segít még csábítóbbá tenni a 20 ezer Ft alatti árcédulát. A Xiaomi folytatja a fejlődést a Mi Band termékcsaláddal, bár a Huami és a Huawei  erős konkurenciája lehet ebben az árszegmensben.

Csomagolás, kinézet

A doboz az elődtől megszokott, termékképes, igényes kis dobozka, egy jó nagy 6-os számmal, és egy kisebb Mi logóval a jobb felső sarkában.

mi_band_6_02

Felbontva egy mágneses töltőt és használati utasítást kapunk. A kábel lehetne egy kicsivel hosszabb, de egy usb hosszabbítóval megoldható a távolabbi töltés is.

mi_band_6_03

A Mi Band 6 azonos méretű, mint a Mi Band 5, sőt a súly is nagyjából ugyanaz maradt (47,4 x 18,6 x 12,7 mm és 12,8 gramm illetve 46,95 x 18,15 x 12,45 mm és 12 gramm). És ez két okból is remek hír – az új funkciók miatt sem lett nagyobb a Mi Band 6, és az összes Mi Band 5 pánt kompatibilis a Mi Band 6-tal (és persze fordítva is). A legnagyobb frissítés a kijelző – ez most egy 1,56″-os AMOLED képernyő, éles 326ppi felbontással (152×486 px), ami azért nagy növekedés az 1,1″-ről (29×126 px, 326ppi). Az edzett üveggel védett, teljes képernyős előlap valóban az, tehát nincs már érintésérzékeny billentyű. A kijelző kapacitív, suhintással (minden irányban), koppintással, vagy koppintással + nyomva tartással kell operálni a menük és egyéb funkciók eléréséhez. A Mi Band 6 alján lévő érzékelők más elrendezésűek, mint az elődön. A szívritmus-érzékelőt a SpO2 (vér oxigénszintjének) monitorozással frissítették, és valószínűleg ez okozza a különbséget.

Ha kézmosásról, zuhanyzásról vagy úszásról van szó a Mi Band 6 állja a sarat köszönhetően az 5ATM-es vízállóságnak.

mi_band_6_04

A testreszabáshoz több mint 100 számlap áll rendelkezésre, ezek többsége tematikus és anime karakterekkel van tele. Nekem ezek kissé giccsesek, sokszor az adatok olvashatóságának a rovására mennek. Van szerkesztési lehetőség és egy kissé kerülőúton egyedi számlapokat is telepíthetünk én ez utóbbit választottam. Akit érdekel keresse fel a Xiaomi csoportunkat a Facebookon.

mi_band_6_05

Használat közben

A karkötő a Mi Fit (én ezzel használom) vagy Xiaomi Wear alkalmazással működik, és az alapvető funkciók változatlanok maradnak – képes szívritmusmérésre, alváskövetésre, sportkövetésre, értesítések megjelenítésére, kamera kioldóként is működik, vezérli az alapértelmezett zenelejátszót, rendelkezik a szokásos ébresztő/időzítő/stopperóra funkciókkal.

A Mi Smart Band 6 mindenféle értesítést támogat, többek között:  bejövő hívások (itt csak elutasítani tudjuk a hívást), SMS, e-mailek, üresjárati figyelmeztetések, célok, és képes megjeleníteni a legtöbb harmadik féltől származó értesítést (pl.: Twitter, WhatsApp, stb, tényleg jó sokat). A Mi Band 6 támogatja az emote ikonok alapkészletét. Ez azt jelenti, hogy nem fogja az összes emot-ikont megjeleníteni, csak a legalapvetőbbeket, és ez az alkalmazástól függ, de jobb, mint a semmi. Az ékezetes betűkkel sincs semmi problémája, és a global verzió esetén nem kell a telefonunkat hozzá angolra állítani.

mi_band_6_06

Bővült az állapotfigyelés is. Beállíthatod a pántot, hogy a nap folyamán bizonyos időközönként mérje a pulzusszámot, és figyelmeztessen, ha valami nem stimmel. A sporttevékenységek is fejlődtek.

A Mi Band 6 összesen 30 fitneszmódot támogat – köztük olyan újakat, mint a box, kosárlabda, korcsolyázás, zumba, pilates, utcai tánc, tollaslabda. Hat üzemmódot (gyaloglás, futás, futópad, kerékpározás, elliptikus tréner, evezőgép) automatikusan felismer a karkötő.  Hármat próbáltam ezek közül, valóban felismerte a különbségeket.  A többi 24 módot manuálisan kell aktiválni. Amit az edzéskövetésből kapunk, az az idő, pontos információk a lépésekről, kilométerekről, kalóriákról, pulzusszámról stb.

Jelentősen javult az alváskövetés, bár nekem szokás szerint írt néha vad dolgokat. Ha alvás közben engedélyezük a HR és a SpO2 és a légzésminőség mérését, aránylag pontos eredményeket kapunk. Végül megemlíteném még a PAI (személyes aktivitás index), a stressz és a légzés funkciókat. A PAI a 60 másodpercig tartó folyamatos HR mérések alapján kiszámított személyes aktivitási index. Ez egy olyan funkció, amely jobb teljesítményre ösztönöz, ennek megbízhatóságát nem tudtam tesztelni. Ugyanez vonatkozik a stresszre is – a funkció a HR-mérések és a gyorsulásmérő segítségével 60 másodpercen keresztül követi a kézmozdulatainkat. Béta funkció még és nekem nem volt eléggé megbízható. Nagyon tetszik viszont a légzésfunkció – elég egyszerű, és mégis segít a stressz esetén – van egy animáció és egy rezgés, ami megmondja, hogy mikor kell be- és kilélegezni. Ha van egy MIUI-t futtató telefonunk, akkor a Mi band 6-ot beállíthatjuk a telefon feloldására és a jelkód/ujjlenyomat/arcbiztonság megkerülésére.

mi_band_6_08

Akkumulátor üzemidő és töltés

A Mi Band 6 ugyanolyan 125mAh-s akkumulátorral rendelkezik, mint a Mi Band 5. A Xiaomi ugyanazt az akkumulátor élettartamot ígéri – ez körülbelül 2 hét normál használat mellett. Nos ez majdnem igaz. Rendszeres HR méréssel, valamint légzéskövetéssel éjszaka, sport módokat használva ez nálam 6 nap volt. Mindezeket kikapcsolva kb. 15-19 napot bír az eszköz. Mivel a kijelző nagyobb ez így valid állítás. Full használat mellett sem rossz a közel egy hét üzemdő. A teljes feltöltéshez kb. 2 óra 20 perc kellett.

A Mi Smart Band 6 egy olcsó viselhető eszköz, az árához képest biztos, hogy a képzeletbeli trón tetejére került. A legtöbb olyan funkcióval rendelkezik, amivel a sokkal drágább okosórák dicsekednek, és mégis az áruk töredékébe kerül. Emellett sokkal kompaktabb, könnyebb, és az akkumulátor élettartama is elképesztő – egy hét, vagy két hét az, amit egyetlen okosóra sem tud nyújtani (azokkal a szolgáltatásokkal, mint a Mi Band 6). Akinek Mi Band 5-je volt és nem ragaszkodik a fent említett pluszokhoz, nem feltétlen kell váltani, a Mi Band 4 és korábbi kiadásoknál viszont teljesen ajánlott. Egy kép a Mi Band4 és Mi Band6 kijelző közötti különbségről (Balra a 6-os):

mi_band_6_07

Ami tetszett:

  • Megfizethető ár
  • Jó akkumulátor-üzemidő
  • Rengeteg sportkövetési mód
  • Az elődnél nagyobb kijelző
  • Aránylag pontos nyugalmi pulzusszám mérés
  • Hasznos intelligens funkciók

Ami nem tetszett:

  • Az akkumulátor élettartama a fejlett funkciókkal együtt drasztikusan csökken
  • A Xiaomi Wear alkalmazás messze van még a késztől 🙂
  • Nincs NFC és hangasszisztens a global verzióban

Hol kapható?

Mi Band 6 az Aliexpressen

Ha vásárolnál, kérlek a linkünkön keresztül tedd, ezzel is támogatod a munkánkat! Köszönjük!

Lájkold Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére