Tesztek

Creality Ld-002R -Gyantás 3D nyomtató – Teszt

Emlékszem, amikor megjelentek a 3D nyomtatók. Valahogy feleslegesnek tartottam. Legalább is egy átlagos embernek. Cégnek nem is kérdéses, hogy jó, de túl drága volt és a hozzávaló eszközök is. De ahogy láttam, hogy ez milyen dolgokra is jó, azt mondtam magamnak, hogy talán mégsem olyan felesleges, ha tudjuk, hogy mennyi mindenre tudjuk használni.

Bevezető

Többféle 3D nyomtató létezik. Ezek közl a legelterjedtebb és legolcsóbb az olvasztószálas (Pla, filament) és most most már elérhető árban van a folyadékos-műgyantás (sla,resin) nyomtató. Első hallásra bonyolult és jogos a kérdés, hogy jó, jó, de melyiket vegyem? Mielőtt erre rátérnék, egy kicsit menjünk vissza az időben. Hogy miért is? Biztosan emlékszünk a plotterekre, a mátrix nyomtatókra, vagy a CNC (marógép) gépekre. Talán az utóbbi áll egy kicsit közelebb. Kezdjük az olvasztószálas verzióval, ha már a CNC marógépet hoztam fel példának. Ott is három tengely található, különböző irányban. Ezek alapján tudja, hogy mennyire mélyre, milyen távolságra induljon el a marófej. Nos itt is ugyanezt képzeljük el, csak itt nem mar az anyagba egy fejegység, hanem megolvasztja az anyagot és így rétegről-rétegre épül fel a tárgy. Ebből a filamentből rengeteg színű és különböző típus létezik. Van vegyi alapanyagú, mint pl. a PVC és van a termlszetes anyagú, PLA. Utóbbiból létezik erősebb (PETG), rugalmas, gumi hatású, van hőnek jobban ellenálló, arany, réz vagy famintás és még sok más változat. Ezek többnyire ipari melléktermékekből, mezőgazdasági biokémia úton állítható elő, például kukorica, búza cukorrépa stb. Így nem kell tartani attól, hogy büdös lesz a lakásban. Hiszen PLA esetén nem műanyagot olvaszt. Ez talán egy kicsit olcsóbb használatot tesz lehetővé, viszont érdes felületet kapunk.

A másik típusú az SLA-folyadékos nyomtató, ami UV fényre kötő anyagot használ. Ez ismerős lehet, a fogorvosoknál is használnak hasonló UV fényre kötő anyagot. Tulajdonképpen itt is ez történik, csak itt a megjelenítés módja tér el. Ugyanis van egy megjelenítő, ami levilágítja a rétegeket, amin megköt a folyadék és ez megy addig tovább, ameddig kész nem lesz a tárgy. Létezik UV-LCD és DLP verzió is. Ha jártasak vagyunk a projektorok világában, akkor ez nem újdonság. De ha, nem akkor röviden az LCD képernyőn megjelenik egy réteg a tárgyból és ezt egy UV fény világítja át. Így lépdel rétegről rétegre. A DLP egy pici mikro tükörből álló egység, ami a visszavert fényt teríti ki. Legelterjedtebb az LCD-vel működő verzió, ezekből is többféle felbontású létezik. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a minőség.

Térjünk is vissza a teszt modellhez, ami nem más, mint a Creality Ld-002R típusú SLA nyomtató.

Doboz

Amikor kinyitottam a dobozt, azt hittem, egy popcorn készítőt kaptam :). Sok mindent található a dobozban, a nyomtató egység, egy pendrive amin a szoftver és modellek találhatóak, továbbá papírszűrőt, gumikesztyűt, maszkot és egy folyadéktartály fóliát.

Dizájn

A szép narancssárga popcorn készítő rész nem csak dizájn, hanem szagszűrő és uv fény védelmet lát el. Természetesen műanyagból van. A nyomtató többi része fémből készült. A nyomtató nem túl nagy, így korlátozott a nyomtatási felület. 119x65x160mm. Viszont súlyra 9kg fogyasztása pedig csekély 72watt.

Használat

A Creality Ld-002r 3D nyomtató SLA, vagyis műgyantás elven működik. Több előnye is van ennek a nyomtató típusnak. Szinte öntött műanyag minőségre képes, nagyon részletgazdag és gyorsan nyomtat. Elsőnek bonyolultnak tűnik a nyomtató használata, pedig ha átnyálazzuk az internetet, akkor rájövünk, hogy annyira nem vészes. Szerencsére itt is sokféle színű műgyanta létezik, sőt még átlátszó is van. A nyomtató kalibrálása után használhatjuk is. De mielőtt nagyon belemennénk, készítsünk ki mindent! Szükségünk lesz egy pendrivera mentett 3D modellre, resin folyadékra, izopropil alkoholra, sok műanyag dobozra, védőszemüvegre és gumikesztyűre. Miért is szükséges ennyi minden? Ugyanis, ha elkészült a 3d nyomtatott egységünk, folyni fog róla a műgyanta és ezt bizony lemosni sima vízzel nem lehet. Ezek azért mégis csak vegyszerek és az izopropil borzasztóan erős szer. Ezért nagyon fontos, hogy maszkot is viseljünk! Elsőnek én is egy kisebb dolgot nyomtattam ki, hiszen azt is 45percig készült ez is. Aztán később bátrabb voltam és egy 14 órás modellt nyomtattam ki. Persze nézegettem, hogyan épülg fel rétegről rétegre, izgalmas kivárni, hogy vajon mi lesz belőle?! Ha nem vagyunk mérnökök, de szeretnénk nyomtatni ezt-azt, legyen az egy telefon tartó, egy roller kiegészítő, sport kamera tartó vagy akár egy mini város, akkor a https://www.thingiverse.com találunk sokféle modellt. Valóban fantasztikus, hogy csak letöltjük nyomtatjuk és kész is. Persze ezenkívül sok más oldal is van, de talán ez a legismertebb.

Nyomtatás

Az SLA nyomtató kiváló minőségen tud nyomtatni, a legkisebb réteg 0,02-0,05mm közötti. A 4/8-szoros él-simítás által a 3D nyomatok pontos javítása a legfinomabb részleteket is feltárja. Ez a nyomtató az FMD nyomtatókhoz képest multi-tasking lehetőséget biztosít. Ugyanis még az olvasztószálas esetben csak 1 modellt tudunk nyomtatni egyszerre, itt akár 10db gyűrűt is egyszerre. Ugyanis az lcd megjelenítőn egyszere jelenik meg a 10 db gyűrű felülete. Vagyis ennél a nyomtatónál állítsuk be úgy a tárgyat, hogy inkább vízszintes legyen, ha az elfér, mert ugyanannyi idő kikeményíteni egy darab gyűrűt is mint 10db-ot. Hiszen a vízszintes felület egyszerre jelenik meg. Így a kikeményedési idő 20-33mm/ óra. Ami gyorsnak mondható. A resin folyadékoknak is többféle verziója van. Itt a kikeményedési időn múlik minden. Vagyis, ha egy réteget nem megfelelő ideig világítunk le akkor bizony az nem fog kikeményedni. De ezt a gyártó megadja minden folyadékhoz. Általában 8-14 másodperc expozíciós idő/ réteg.

Tisztítás

Amint elkészült, elő a védőfelszereléssel és vakarjuk le spaklival a modelt. Van, hogy annyira oda ragad, hogy szinte képtelenség levakarni, legyünk óvatosak, mert könnyen el tud törni. Szemüveget, gumikesztyűt és maszkot fel! Öntsünk ki egy jó adag izopropil akoholt egy tálba majd tegyük bele a kinyomtatott tárgyat és az ecset segítségével mossuk le a felesleges gyantát. Aztán hagyjuk ázni és fedjük le, hogy ne párologjon el. Eközben a papír szűrő segítségével a maradék gyantát szűrjük le és öntsük vissza a flakonba. A folyadék tartót és az egész eszközt, ami érintkezett a resin folyadékkal jó vastagon mossunk le izopropillal. Érdemes azonban óvatosnak lenni ,ugyanis a folyadék tartály alsó részénél van egy fólia, ami könnyen karcolódik és sérülhet. Utána néztem, nem igazán érdemes mást használni. Talán, ha van otthon egy ultrahangos tisztító masinánk, az jól jöhet. Nos még mindig nem vagyunk kész. Ugyanis véglegesen ki kell keményíteni a tárgyat. Ehhez szükséges lesz egy zárt kis kis dobozra, amibe UV ledek vannak. Ez sajnos nélkülözhetetlen, másképpen ragadni fog a tárgy, hiába írja a gyártó, hogy nem kell levilágítani. Én erre a célra egy régebbi autós uv fénycsövet használtam és a nyomtatónak a tisztító beállítását. Ezek után el is készültünk. Elsőre ez így bonyolultnak hangzik, de a minőségnek ára van.

Szoftver

A nyomtató szoftvere egyszerű, de érthető. Minden fontosabb dolgot betudunk állítani, ami a nyomtatáshoz szükséges lehet. Expozíciós idő, rétegek, tisztítás, kalibrálás. A nyomtatóhoz kapunk egy pendrive-ot, amin megtaláljuk a pc szoftver. Szerencsére van Mac os x-re is. Érdemes letölteni a Chitubox nevű szotfvert. Ha pedig magunk szeretnénk tervezni, az sem lehetetlen. Számtalan szoftver áll a rendelkezésünkre. Pl. Autocad, Archicad, de ingyenesek is elérhetőek, pl. a Google Skechup.

Összegzés

Talán egy kicsit drágának mondanám ezt fajta nyomtatási eljárást. Valóban minőségi, amit nyomtat és lehet akár átlátszót is nyomtatni, amibe, ha egy ledet teszünk szép kis dekoráció készülhet belőle. Akik szeretnek kis városokat modellezni, nekik ez a féle nyomtatás jó lehet. Egészen apró, de minőségi dolgokat tudunk nyomtatni. Igaz elég macerás az eljárás utánna, de ha az olvasztószálas esetén is vannak kisebb utómunkák, pl. a támaszték levágása.

Azt, hogy melyiket válasszuk, elsősorban attól függ, mit is szeretnénk nyomtatni és azt mire használni.

Szálolvasztásos nyomtató

Előnye

  • Olcsó alapanyag
  • Nagyobb modellek is nyomtathatóak
  • Aránylag erős tárgyak készíthetőek vele

Hátránya

  • Kisebb a részletgazdagság

Műgyantás nyomtató

Előnye

  • Nagyobb részletgazdagság

Hátránya

  • Törékenyebbek a nyomatok
  • Drágább az alapanyag
  • Nagyobb macera a modellek tisztítása
  • Vegyszereket kell használni

 

Hol kapható

Creality Ld-002R az AliExpressen

Creality Ld-002R a Banggoodon

Műgyantát itthon is hasonló árban lehet beszerezni, mint külföldről.

 

Ha vásárolnál, kérlek a linkünkön keresztül tedd, ezzel is támogatod a munkánkat! Köszönjük!

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

 

 

 

 

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére