Hírek

Újra a szétcsúsztatható mobiloké a jövő?

2018-ban a mobilipar kardinális kérdése egyértelműen a notch körül alakult ki. A legtöbb gyártó behódolt az Applenek, hol kevésbé (pl. a Huawei Mate 20 és a OnePlus 6T teardrop szenzorszigete), hol jobban (a Google Pixel 3 XL borzalma). Az egyetlen nagyjátékos, aki kategorikusan elutasította ezt a trendet a Samsung, ami mindenképp becsülendő. Azonban születtek különböző megoldások, főleg kínai gyártók részéről, amik szintén a notchot próbálják kiküszöbölni. Ezek közül a legújabb a szétcsúsztatható telefonok korszakát hozzá vissza.

Google Pixel 3 XL

Én magam nem ítélem el a szenzorszigetet, akármennyire is csúnya és elrontja a szimmetriát, jelenleg ez a legkézenfekvőbb módja a kijelző méret maximalizálásának. Azonban nem az egyetlen. Az elmúlt hónapokban motorizált kamerákkal szerelt telefonok tűntek fel a Vivo Nex és az Oppo Find X személyében. Előbbinél csak az előlapi kamera, utóbbinál a mobil felső szegmense volt a motorizálás tárgya. Azonban ez a megoldás kevesek tetszését nyerte el… sőt az igazat megvallva minden újságíró cafatokra szedte, hogy mennyire életképtelen, hiszen a mozgó alkatrészek megannyi potenciális hibához vezethetnek, arról nem is beszélve, hogy milyen drága a motor. 

Oppo Find X

Azonban az elmúlt héten egy új trend ütötte fel a fejét (manapság egy hét alatt annyi mobil kerül piacra, hogy már trendről beszélhetünk) először a Xiaominál. A gyártó Mix szériája mindig is egyedi utat választott a kávamentes trendhez. Eleinte hatalmas alsó chint (állat) szabtak a Mix (1) és Mix 2-nek, iderakták a kamerát, így felül szinte nem is maradt keret. A Mix 3 azonban ismét nagyot újított a szétcsúsztatható dizájnnal. A megoldás nagyban hasonlít a Find X “helyezzünk minden fontosat a mozgó részbe a notch helyett” hozzáállásához, a különbség csak annyi, hogy a motort mágnesekkel helyettesítették.

Xiaomi Mi Mix 2

A Mix 3 egy 6,39 colos, 1080p-s AMOLED kijelzővel; Snapdragon 845-tel és 6-10 GB RAM-mal szerelt tipikus zászlóshajó/igazi szörnyeteg, attól függ honnan nézzük. A mobilról egyébként itt már írtunk részletesebben. A csúsztatható rész a két előlapi kamerát takarja, ezeket a Xiaomi állítása szerint 300 000 alkalommal használhatjuk, ennyit bírnak a neodimium mágnesek. Ez várhatóan 8 évet jelent, azaz már rég elavult lesz a mobil, mire tönkremenne a mechanizmus. Azonban ha szeretnénk rövidíteni a mágnesek élettartalmán, megvan a lehetőségünk, hogy különböző extra funkciókhoz is hozzáférjünk a csúsztatással, mint pl. hívások felvétele vagy appok indítása. Utóbbinak mondjuk a valóságban nem tudom mi értelme a kamera appon kívül. Amit viszont biztosan tudok, hogy Mi Mix 3 kijelző/előlap aránya nevetségesen magas, 93,4%-os, a tudásához képest az ára pedig ha nem is nevetségesen, de megmosolyogtatóan alacsony 475 dollártól indul.

Xiaomi Mi Mix 3

A csúsztatható trend azonban nem állt meg a Xiaominál. Hiszen Kínában a gyártók csak egy dolgot szeretnek jobban, mint nyugati mobilokat másolni, ez pedig egymás lekoppintása. Ehhez hűen a Huawei égisze alatt operáló Honor megajándékozott minket a Honor Magic 2-vel. Ez a varázslatos csúcstelefon a házon belüli 7nm-es Kirin 980-as lapkát használja, azaz a Mate 20-as szériával egyenértékű teljesítményt várhatunk. Szintén a Huawei-t idézve a kamerák számát is a csúcsra járatta a Honor, egészen pontosan 6 db szenzort kapunk. Ebből 3 került az előlapra, és ezzel el is érkeztünk cikkünk főtémájához. A csúszó részt a Honor kicsit olcsóbban oldotta meg, nem mágneseket kapunk, így a Mix 3-nál hallható kattanó hang is elmarad. A Magic 2 egyébként elérhető lesz 3 előlapi kamera helyett 1 kamera + 2 szenzor kombinációban is, ha arcfelismerést szeretnénk használni a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó helyett. A Honor készüléke 545 dollártól indul, tehát tökéletesen beleillik a középárasított kínai csúcstelefonok sorába. 

Honor Magic 2

Ha viszont olcsóbb csúsztatható mobilt keresünk, akkor sem kell kétségbeesni (már ha Kínában élünk, fogalmam sincs nálunk mennyibe fognak kerülni ezek a mobilok és miként lehet majd beszerezni őket). A megmentőnk a Lenovo lehet a Z5 Proval, amely már 290 dollártól a miénk lehet. Az alacsonyabb ár ellenére sok dologban hasonlít a Z5 Pro vetélytársaira. Ez a mobil is 1080p-s AMOLED kijelzővel érkezik, csakúgy mint a Xiaomi és a Honor készüléke és a Magic 2-höz hűen kijelzőbe szerelt az ujjlenyomat-olvasója. A különbség viszont, hogy nem egy csúcslapkát, hanem “mindössze” a Snapdragon 710-es SoC-t kapjuk. Kompromisszumaink sorát a csúsztatható résznél folytatjuk. A Z5 Pro hangszórója a vetélytársakkal ellentétben ugyanis a két előlapi kamera közé került (ugye nem hittétek hogy beérik egyel), ezáltal telefonhíváskor muszáj lesz szétcsúsztatni a mobilt, ha hallani akarjuk a beszélgetőpartnerünket, ami azért elég hasznos. A másik probléma a kettős hélixnek nevezett mechanizmussal lehet, ami egyáltalán nem olyan strapabíró, mint a Honor vagy a Xiaomi megoldása.

Lenovo Z5 Pro

Mit jelent tehát mindez, a szétcsúsztatható telefonoké a jövő? Nem hinném. Valószínűleg egy ideiglenes megoldásról van szó, amíg el nem érkezik a kijelző alá szerelt kamerák, szenzorok stb. ideje. Ne számítsunk rá, hogy az Apple vagy a Samsung jövőre átveszi a Xiaomi vagy az Honor megoldását, hiszen a koncepcióval több alapvető probléma van. Ilyen például, hogy szinte lehetetlen vízállóvá tenni egy ilyen telefont, valamint olyan tokba se tudjuk helyezni, ami védené az alját az ütődésektől. Ennek ellenére ha ki nem állhatjuk a notchot, és egy egészen modern, egyedi és gyönyörű, kávamentes mobilt keresünk, a Mi Mix 3, a Magic 2 és Z5 Pro is kitűnő választás lehet. Csak várjuk meg az első teszteket, hogy kiderüljön, melyik csúsztató mechanizmus mennyire strapabíró.

Honor Magic 2

PhoneArena, Engadget
PhoneArena, Engadget
PhoneArena, Engadget

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére