Tesztek

Ár/érték bajnok akciókamera – EKEN H9R 4k – Teszt

Sokan keresnek egy elfogadható árú és jó minőségű kamerát autóba vagy a szabadtéri tevékenységekhez. Az egyik legnépszerűbb és ár érték arányban legjobb kamerát, az EKEN H9R 4k akció kamerát mutatjuk be.

Csomagolás

Az EKEN Akciókamera csomagolása meglepően igényes, egy papírdoboz azon esztétikus megjelenéssel, egy remek fotó a termékről, valamint a specifikációkat láthatjuk. Ennek a tetejére van rögzítve egy konzollal a kameránk egy vízálló tokban és mindezt egy átlátszó plexi doboz védi.

A Plexi dobozkát levéve hozzájutunk a kameránkhoz. Azt egy mozdulattal lehúzhatjuk a tartókonzolról és kinyithatjuk a dobozt, aminek a tartalma két kisebb doboz. Azokat kihúzva elképesztő mennyiségű kiegészítőt találunk. 

Az autó szélvédőjét leszámítva bárhová felrögzíthetjük a szerkezetet a mellékelt tartozékokkal, valamint találunk benne egy távirányítót is amivel egy gombnyomással fotót készíthetünk vagy felvételt indíthatunk el. Rögzíthetjük kormányrúdra, sisakra, vagy szinte bármire, amit kitalálunk. Az egyetlen dolog, amit hiányoltam belőle az egy üveg felületre rögzíthető tapadókorongos megoldás, de ez is pár dollárért cserébe megoldható.

Kinézet

A kameránk mérete 60x40x25 mm ebből kissé kilóg előre a lencse, így annak legszélesebb pontja 30mm A szerkezeten négy darab kezelő gombot találunk. Egyet a lencse mellett elől, amivel ki és be kapcsolhatjuk a készüléket, valamint a tetején lévő felvétel indítására/leállítására és egyéb menüben barangoláshoz szükséges, és végül a bal oldalán található kettő darab kisebb méretű gomb, amelyen egy le és egy felfelé mutató nyíl van elhelyezve, amelyek a léptetéshez használandók. A hátoldalán találjuk az apró kamera 2” méretű kijelzőjét.

A kamera bal oldalán találjuk a micro USB portot, a micro HDMI csatlakozót, valamint a TF kártya nyílását.Használat

A kamerát bekapcsolva, megjelenik a márka jelzés, 4-5 mp –en belül megjelenik a rögzítési mód. A rögzítés gomb lenyomásával, azonnal indíthatjuk a felvételeinket, amelyből a menüben választhatunk 4K 25fps / 2.7K 30fps/ 1080p 60/30fps valamint 720p/120fps –os módokat H.264 tömörítéssel. A kamerát volt szerencsém sokáig tesztelni, és minden módozatot kipróbálni. A 4K és az 1080-as felbontások között nem véltem felfedezni különbséget, így inkább a 1080p 60fps módra fektettem a hangsúlyt a használat során. 

A színek megnyerők voltak. A fényeket megfelelően és egész gyorsan állítja a kamera. A színárnyalatok meglepően jól adja vissza. Minden szín élénk a felvételeken. A 170° -os látószög miatt a kép szélein jelentős a torzítás, ami sajnos komolyabb felvételek elkészítésére és közzétételére nem teszi alkalmassá a kamerát, azonban kedvtelési célra az akciófelvételek elkészítésére tökéletes nagy területet lát be.

A beállítások menüben való barangolás egész egyszerű eleinte nem egyértelmű, de amint megszokja az ember, jól átlátható és egyértelművé válik.

A bekapcsológombot nyomkodva válthatjuk a felvételi módokat, sorban léptetve. Bekapcsoláskor az alaphelyzet a kamera mód, majd a fényképfelvétele, a sorozat felvétel, és az időzített fényképfelvétel. Ezután következik a beállítások menüpont.

A felvételeket visszanézése alaphelyzetben, a bekapcsolást követően az oldalsó gombok közül a „felfelé” megnyomásával történik. Ott kiválaszthatjuk, hogy kép vagy kamerafelvételt akarunk visszanézni.

Ha bekapcsolást követően a „lefelé” gombot nyomjuk meg, akkor a Wifi kapcsolatot állíthatjuk be. Akár a telefonunkkal, vagy a mellékelt két gombos távirányítóval köthetjük össze a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Könnyedén beállíthatók a ránk bízott beállítások. Hiányoltam néhány beállítási módot. Mint például a fehéregyensúly beállítását, de viszonylag sok dolgot be tudunk lőni rajta saját célunknak megfelelően.

Beállíthatjuk a rögzített felvételek hosszát, a folyamatos rögzítést, az az ha megtelik a memóriakártya akkor leálljon a felvétele, vagy pedig mindig törölje az utolsót, és körforgás szerűen folyamatosan rögzítsen a memóriakártya méretétől függően, bizonyos időtartamot.

A menüben barangolás közben az oldalsó gombok minőségében találni némi kivetnivalót, de mindenképpen működik.

A fotók készítésénél választhatunk sorozatfelvételei módot, valamint amely 3 képet készít a felvétel gomb lenyomásával, valamint az egyes képkészítési módot, amely a rögzítő gomb lenyomásakor egy képet készít. A képfelbontás skálája széles 12 MP -től 4MP-ig terjed. A képek színei és minősége használható lenne, azonban a lencsék torzítása sajnos rontotta a felhasználhatóságukat. 

A vízalatti felvételeket nyugodt szívvel készíthetjük az erre a célra mellékelt dobozkában. Ezeknél a felvételeknél a hangminőség komolyan romlik, vagy teljesen használhatatlanná válik, mivel a mikrofonunkat is bezártuk a vízhatlan dobozkánkba.

Az akkumulátora a készülék alján található fedél alól kerül elő, amely 1050 mh. teljesítményű. Azt kevésnek találtam, de jó áron bővíthetjük a palettánkat újabb akkumulátorokkal.

Mivel népszerű kamera, sok hamisítvány és másolat megjelent, így AliExpress vagy Ebay esetén csak megbízható eladótól és ne a legolcsóbb helyen vegyük. Én a Banggoodot vagy a GearBestet ajánlom inkább.

A H9 és H9R verzió közötti különbség:

Eken H9 vs Eken H9R

EKEN H9R és GoPro4 összehasonlítása

 

Összegzés

Elmondhatom, hogy megéri a dollárokat. Ár/érték arányban nagyon jó minőségű képeket kapunk gyönyörű színekkel. A lencse torzítása leszűkíti a felhasználhatóságot, de mindenképpen megéri az árát mert egy remek FullHD-s kamerát kapunk a pénzünkért.

Ami tetszett

  • Remek ár/érték arány
  • Szép színek
  • 1080/60 felbontásban jó minőségű felvételek
  • Egyszerű könnyen kezelhető
  • Sok kiegészítő

Ami nem tetszett

  • Alacsony akkumulátoros üzemidő
  • A felvételen zavaróan torzít
  • 4k csak dísz

 

Hol kapható

45 dollár körüli áron kapható az alábbi oldalakon:

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

 

A tesztért köszönet Kriskovics Gábornak!

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Kattints a hozzászóláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Most Popular

Elejére